Фото: ДБР

Працював на ФСБ та здавав позиції ЗСУ: судитимуть російського агента, який служив на Закарпатті

Працівники Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування щодо правоохоронця, який служив на Закарпатті та виявився агентом російських спецслужб. Справу вже спрямовано до суду.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного відомства, після зради та втечі підозрюваний дав велике інтерв’ю одному з російських видань, де розповів, що підривною діяльністю проти України займався з 2014 року ще під час служби на Луганщині. Чоловік надавав терористам з так званої "ЛНР" інформацію про розміщення підрозділів Збройних сил України.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії до України він почав активніше співпрацювати з російською Федеральною службою безпеки. Підозрюваний служив у прикордонних підрозділах у Лисичанську і, як він запевнив, отримана від нього інформація допомагала рашистам завдавати точних ударів по позиціях ЗСУ. 

За даними слідства, отримавши поранення і пройшовши реабілітацію, він скористався можливістю перевестися на Закарпаття й у червні 2022 року очолив групу кіберзахисту відділення зв’язку одного з прикордонних підрозділів. 

Правоохоронець, якого підозрюють у державній зраді

Фото: ДБР

Він вихвалявся, що на цій посаді продовжував передавати дані російським спецслужбам. Коли ж дізнався, що його планують перевіряти, повідомив про це своїм кураторам з Кремля. За їхньою вказівкою у складі групи ухилянтів він незаконно перетнув кордон з Угорщиною і надалі вилетів у Стамбул, а вже звідти — до Москви. Він додав, що його родина вже отримала російське громадянство і він нібито планує оселитися на Далекому Сході, де йому пропонують роботу та житло.

Колишнього правоохоронця обвинувачують у державній зраді, дезертирстві та привласненні військового майна (ч. 1,2 ст. 111, ч. 4 ст. 408, ч. 4 ст. 410 КК України). Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 15 років аж до довічного.

Нагадаємо, що наприкінці грудня 2023 року в мережі оприлюднили відео сюжету пропагандистського телеканалу "Россия-1", в якому стверджувалося, що нібито "майор-зв’язківець", який володіє "секретною інформацією", перейшов на бік Росії. У березні ДБР повідомило йому про підозру в держзраді.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 16.04.2024 02:56