Фото: Twitter Ured predsjednika RH

Президент Хорватії звинуватив Ізраїль у вбивстві цивільних

Право Ізраїля на захист не виправдовує вбивства мирних жителів. Офіційний Єрусалим втратив співчуття під час ракетних ударів по Хамасу.

Такими заявами відзначився президент Хорватії Зоран Міланович, пише Politico. Він розкритикував Ізраїль за його удари по сектору Гази, а також назвав рішення МЗС його країни вивісити ізраїльський прапор біля своєї будівлі ідіотським кроком.

"При всьому моєму співчуттю до Ізраїлю, яке, на жаль, вони втратили протягом 15 хвилин… у Хорватії немає місця для інших прапорів, окрім як у суворо регламентованих ситуаціях", — заявив президент Хорватії.

Міланович зауважив, спочатку засудив вбивства (які скоїв ХАМАС, — ред.).

"Я навіть висловив відразу та огиду, але право на захист не включає право на помсту та вбивство мирних жителів", — наголосив він.

Хорватський президент також сказав, що спустить прапори Євросоюзу і НАТО у своєму президентському офісі, аби вони були нижче від прапора Хорватії. Він пояснив, що прапори "не однакові", тому не повинні вивішуватися на одному рівні.

Варто зазначити, що Міланович був обраний президентом у 2020 році, раніше він обіймав посаду прем’єр-міністра Хорватії з 2011 по 2016 рік.

Напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль

У суботу вранці, 7 жовтня, бойовики терористичного угрупування ХАМАС проникли на територію Ізраїля з Сектору Газа, а також влаштували масований ракетний удар по містах Ізраїлю. Ізраїльська армія почала завдавати ударів у відповідь по Сектору Газа. 

Вночі 8 жовтня авіація Ізраїлю завдала ударів по мечетях, командних центрах та штабах у Секторі Газа. Попередньо, бойовики ХАМАС використовували релігійні об'єкти у військових цілях. Вранці 8 жовтня ліванське угрупування Хезболла обстріляло Ізраїль ракетами  і мінометами "на знак солідарності" з палестинцями. Водночас Армія оборони Ізраїлю заявила, що завдає ударів по одному із районів Лівану у відповідь.

Вже вдень у неділю, 8 жовтня, Ізраїль офіційно оголосив війну. Це сталось після рішення військово-політичного кабінету країни, який проголосував за застосування пункту 40 Алеф. 

Армія оборони Ізраїлю заявила, що за ніч 10 жовтня завдала ударів по понад 200 цілях у Секторі Гази. Вдень 10 жовтня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив, що Ізраїль переходить до "повноцінного наступу" на Сектор Гази.

Згідно з останніми даними, через напад ХАМАС в Ізраїлі загинули понад 1 200 людей. Раніше посол Ізраїлю в ООН повідомив, що жодних переговорів із бойовиками країна не вестиме, й "епоха переговорів із цими дикунами закінчилася".

Нагадаємо, 11 жовтня міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі відвідав Ізраїль. Він зустрівся з ізраїльськими лідерами та продемонстрував підтримку своєї країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.10.2023 10:20