Гітанас Науседа, Володимир Зеленський і Анджей Дуда. Джерело: адміністрація президента Литви

Президент Литви пояснив, чому Україні та Польщі варто повернутися до діалогу

Україні та Польщі необхідно стабілізувати відносини, відновивши діалог щодо "зернової суперечки". У конфлікті між державами зацікавлена лише Російська Федерація.

Таку заяву зробив президент Литви Гітанас Науседа, пише LRT.

"Останнім часом ми бачимо, що дискусія стає все більш уїдливою і взаємною. Я попросив своїх колег не загострювати ситуацію, спробувати спочатку стабілізувати її, а потім повернутися до нормального діалогу на двосторонній основі, спробувати підійти до цього питання конструктивно", — заявив лідер Литви.

За словами Науседи, Захід не зацікавлений у цьому конфлікті.

"Ми всі хочемо одного і того ж - якнайшвидшої перемоги України у війні проти Росії. Хто зацікавлений у цьому конфлікті? Єдиний суб'єкт — це РФ. Ну, можливо, ще Білорусь, але я її вже не розглядаю окремо", — додав президент Литви.

"Агросуперечка" України та Польщі: що відомо

У Польщі 20 вересня послав України Василя Зварича терміново викликали до Міністерства закордонних справ та вручили йому "рішучий протест" через заяву Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН. Президент України заявив під час виступу, що деякі європейські партнери роблять "трилер" із питання зерна.

При цьому заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський визнав, що між Україною та Польщею існує "суперечка". Він також наголосив, що "ці дії не будуть ефективними проти Польщі, оскільки дії польського уряду для захисту інтересів польських фермерів відповідають національному праву, праву ЄС і міжнародному праву".

Водночас в українському МЗС наголосили на некоректності порівняння з Україною, яке зробив президент Польщі під час свого візиту до Нью-Йорка. Зокрема, Анджей Дуда порівняв дії України із ситуацією "потопельника, який хапається за соломинку". При цьому він додав, що його країна хоче максимально допомогти Україні, але має відстоювати інтереси своїх фермерів.

Відомо, що Україна подала до СОТ позов проти Польщі, Словаччини та Угорщини, аби ці країни скасували свої ембарго на імпорт українського зерна. Перед цим Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку запровадили національну заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

Нагадаємо, міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив про готовність проводити переговори з Україною щодо імпорту та транзиту агропродукції. Він висловив надію, що сусідні країни зможуть знайти спільне рішення та дійти до загального компромісу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.09.2023 23:26