Балерина Ілізе Лієпа. Скріншот із відео

Президент Науседа позбавив литовського громадянства балерину, яка підтримує війну в Україні

Президент Гітанас Науседа позбавив литовського громадянства балерину Ілзе Лієпу, яка проживає в Росії. Вона висловила свою підтримку Володимиру Путіну та засудила країни Балтії.

Про це повідомив LRT із посиланням на прес-секретаря президента Рідас Ясюльоніса.

Він зазначив, що президент Литви Гітанас Науседа позбавив наданого як виняток литовського громадянства балерину Ілзе Лієпу, яка проживає в Росії, та бізнесмена, колишнього співробітника КДБ Юрія Кудімова.

"Президент підписала два декрети щодо Ілзи Лієпи та Юрія Кудімова", - розповів Рідас Ясюльоніс.

Комісія з питань громадянства у лютому запропонувала президентові позбавити цих осіб громадянства Литви. Ініціатива позбавити балерину громадянства виникла після того, як Лієпа, яка має литовське та російське громадянство, в інтерв'ю російським ЗМІ засудила поведінку країн Балтії та висловила підтримку війні президента Росії Володимира Путіна в Україні.

Тим часом про те, що громадянство Кудімова мало бути анульоване, розпочали говорити після того, як Департамент державної безпеки вказав, що Кудімов отримав литовське громадянство, приховавши інформацію про свою біографію: він надав неправдиві відомості про навчальні заклади, де навчався, та місце роботи, а також не повідомив, що був співробітником розвідки КДБ у СРСР.

На думку департаменту, давні зв'язки Кудімова з особами, пов'язаними з російськими спецслужбами, високопосадовцями в Росії, а також його діяльність у стратегічно важливих для кремлівського режиму секторах економіки та його зв'язки з російськими операціями впливу за кордоном загрожують інтересам безпеки Литви.

Відповідно до закону про громадянство, особа позбавляється громадянства Литви, набутого як виняток, якщо своїми діями ставить під загрозу інтереси безпеки Литви або публічно висловлює підтримку державі, яка ставить під загрозу інтереси безпеки Литви або інших держав-членів Європейського Союзу або їх союзників.

Відповідно до цього положення Науседа позбавив литовського громадянства фігуристку Маргариту Дробязко, яка разом із чоловіком Повіласом Ванагасом брала участь у проектах, організованих дружиною прес-секретаря президента Росії.

Нагадаємо, що декілька днів тому Литва долучилася до ініціативи Чехії щодо закупівлі для України боєприпасів за межами країн Європейського Союзу. Водночас не відомо, яку суму країна виділила на снаряди.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 07.03.2024 16:12