Фото: Офіс президента України

Президентка Єврокомісії фон дер Ляєн готує приїзд до Києва з гарними новинами: журналіст назвав терміни

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, імовірно, відвідає Україну на початку листопада. Це відбудеться незадовго до оприлюднення звіту щодо заявки України на членство в Євросоюзі.

Про це повідомив брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

"Вона би не планувала таку поїздку настільки близько до дати публікації доповіді Єврокомісії щодо розширення (8 листопада), якби не мала гарних новин", — додав він.

Звіт щодо оцінки прогресу, якого досягнула Україна в її заявці на членство в ЄС, представлять 8 листопада. Рішення щодо початку офіційних переговорів про це ухвалять під час саміту лідерів ЄС 14-15 грудня.

Очікується, що Київ отримає позитивну рекомендацію, проте з’являться додаткові умови, пов’язані з боротьбою з корупцією та правами меншин. Останнє питання поставила Угорщина.

Оцінку заявки України на членство в ЄС включать у щорічний звіт Європейської комісії, в якому детально описується, наскільки далеко просунулися країни, які бажають приєднатися до Євросоюзу, згідно з необхідними економічними, правовими й іншими критеріями.

Що має виконати Україна для вступу в ЄС

Єврокомісія раніше уже оголосила план дій, який Україні потрібно виконати для початку переговорів про вступ до ЄС. Основні вимоги: 

  1. Ухвалення законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має містити процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок.
  2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
  3. Посилення боротьби з корупцією, зокрема серед топ-посадовців.
  4. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.
  5. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF).
  6. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору.
  7. 7. Впровадження закону про олігархів.
  8. Приведення законодавства про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством.
  9. Завершення реформи законодавства для національних меншин. 

Що стосується інших претендентів, то представник ЄС заявив журналістам, що аналогічні рекомендації можуть надати Молдові. Що стосується Грузії, то "все ще не ухвалено рішення" стосовно того, чи отримає вона офіційний статус кандидата.

Нагадаємо, нещодавно канцлер Німеччини Олаф Шольц виступив із заявою, що його країна робитиме усе від неї можливе, аби Україна приєдналася до Європейського Союзу. За його словами, європейським партнерам вигідно інвестувати в українську економіку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.10.2023 14:08