Урсула фон дер Ляєн. Джерело: commission.europa.eu

Президентка Єврокомісії фон дер Ляєн приїхала до Києва з гарними новинами

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прибула до Києва. Серед іншого, вона зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі. Візит відбувається перед тим, як Єврокомісія має рекомендувати початок переговорів про вступ України в Євросоюз.

Железняк зазначив, що очікується виступ Урсули фон дер Ляєн перед народними депутатами в українському парламенті.

Як відомо, після повномасштабного російського вторгнення Україна подала заявку на вступ до Євросоюзу. Спочатку Україна стала кандидатом на вступ в ЄС, а для наступного етапу — переговорів про членство — потрібно було виконати сім рекомендацій Єврокомісії. Зараз Україна фактично виконала всі рекомендації. Очікується, що 8 листопада Єврокомісія порекомендує ЄС розпочати переговори з Україною про членство.

Але початок переговорів — це лише перший крок до членства в ЄС. Надалі Україну будуть чекати тривалі переговори, під час яких українське законодавство потрібно буде робити відповідним до європейського, а потім — ратифікація членства всіма державами ЄС.

Що мала виконати Україна для вступу в ЄС

Єврокомісія раніше уже оголосила план дій, який Україні потрібно виконати для початку переговорів про вступ до ЄС. Основні вимоги: 

  1. Ухвалення законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має містити процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок.
  2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
  3. Посилення боротьби з корупцією, зокрема серед топ-посадовців.
  4. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.
  5. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF).
  6. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору.
  7. 7. Впровадження закону про олігархів.
  8. Приведення законодавства про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством.
  9. Завершення реформи законодавства для національних меншин. 

Нагадаємо, 27 жовтня у Брюсселі під час прес-конференції за підсумками саміту ЄС Урсула фон дер Ляєн заявила, що ухвалено політичне рішення про використання на відбудову України доходів від "заморожених" фінансових активів Росії. Раніше їх заблокували на території ЄС. Сума заблокованих коштів нині сягає 211 мільярдів євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.11.2023 09:47