Фото: Telegram УПЦ МП

Прихильники УПЦ МП перешкоджають опечатувати приміщення Києво-Печерської лаври (фото, відео)

У вівторок, 4 липня, Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" проводить перевірку та опечатування звільнених корпусів Лаври. Йдеться про п'ять об'єктів на території так званої Нижньої лаври.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України.

У відомстві наголошують, що 5 червня комісія передала заповіднику акти повернення об’єктів Нижньої лаври і тепер відбувається фактичне повернення приміщень, які належать державі.

"Заповідник не перешкоджає здійсненню релігійної діяльності чоловічого монастиря УПЦ МП, який діє на території Лаври. Але доступ до частини приміщень, які не задіяні в релігійній діяльності монастиря — торговельних, виробничих, готельних — є порушенням цільового використання культових будівель, тож має бути першочергово обмежений", — йдеться в повідомленні.

Під будівлями, які мають опечатати, зібралися активісти УПЦ МП.

"Коли комісія у складі п'яти осіб співробітників прийшла для того, щоб оглянути і опечатати приміщення, яке не використовується, то цьому перешкоджають люди", — розповів в ефірі телемарафону в.о. генерального директора національного заповідника "Києво-Печерська Лавра" Максим Остапенко. Він зазначив, що рішення суду зараз повністю ігнорується, і працівники заповідника не допускаються до об'єктів державних, які належать державі.

Нагадаємо, комісія Міністерства культури та інформаційної політики з приймання-передачі державного майна заповідника "Києво-Печерська лавра" завершила свою роботу. Проте представники УПЦ МП не підписали необхідний акт.

Раніше спеціальна комісія Мінкульту, яка працює на території Києво-Печерської лаври, зафіксувала жахливий стан деяких приміщень святині. Один із корпусів опечатали, слідчі почали проводити процесуальні дії. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.07.2023 11:13