Фото: vsn.ua

Припинення мобілізації обмежено придатних: нардеп пояснив усі нюанси

Відтепер в Україні не будуть призивати обмежено придатних осіб віком від 18 до 25 років. А чоловіків 50-60 років можуть бути призвані на службу лише за окремим розпорядженням з Генерального штабу.

Про це розповів депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко в ефірі "Київ24".

За словами нардепа, він подав законопроект, який мав виправити цю несправедливість, коли з вікової категорії 18-25 з тих, хто не має військово-облікової спеціальності, можуть призивати тільки обмежено придатних. 

"Тобто здорових призивати не можуть і не призивають обмежено придатних, а призивають на службу хворих. Абсурд, це треба зупинити", — заявив Гончаренко.

Він наголосив, що відповідний законопроект вже на розгляді Ради, пройшов перше читання і комітет з питань нацбезпеки та оборони підтримав його. 

"Ми мали виходити у вересні минулого тижня на остаточне голосування. Там військові мають питання і заперечення і як компроміс було домовлено, поки закон розглядається, вони видадуть цей наказ про зупинку цієї мобілізації. Ці накази є, це директива командування Сухопутних військ", — пояснив Олексій Гончаренко.

Як заявив Гончаренко, в цій же директиві присутні обмеження й по віковій категорії осіб 50-60 років. 

"Там сказано, що мобілізація 50-60 років відбувається за окремим мобілізаційним розпорядженням — документом, що видається Генеральним штабом на конкретне прізвище. Тобто ТЦК тепер не може просто взяти та виписати повістку на якусь людину просто через те, що вона є у їхній базі даних", — резюмував Гончаренко.

Нагадаємо, що наприкінці липня у Хмельницькій області чоловік через суд зобов’язав територіальний центр комплектування та соціальної підтримки надати йому відстрочку від мобілізації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.09.2024 11:25