Фото: Марко Бушман. Джерело – Jens Krick/Flashpic/picture alliance

Призов до ЗСУ чоловіків, які живуть за кордоном: чи депортуватиме українців Німеччина

Німеччина не депортуватиме українців, покликаних на службу до Збройних сил України. Берлін не примушуватиме людей проти їхньої волі до військового призову.

Таку заяву зробив міністр юстиції Німеччини Марко Бушман, пише DW.

Німецький міністр відкинув можливість такого сценарію, коментуючи нещодавнє інтерв'ю міністра оборони України Рустема Умєрова газеті Welt. Бушман позитивно ставиться до ситуації, коли українці, які втекли від війни, знайшли притулок у Німеччині та можуть там працювати.

"Ми не примушуватимемо людей проти їхньої волі до військового призову чи проходження військової служби. Ми намагаємося досягти того, щоб більше людей з України вийшли на роботу і не жили на соцвиплати", — наголосив міністр.

Роз'яснення Міноборони заяви Умєрова

Нещодавно міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що до лав Збройних сил можуть запросити військовозобов'язаних українців, які живуть за кордоном. В Україні нібито такі сценарії активно обговорюють.

Згодом начальник управління преси та інформації Міноборони Ілларіон Павлюк пояснив, що видання Bild змістив акцент щодо висловлювань Умєрова. За його словами, посадовець у цілому говорив журналістам про рекрутинг і необхідність донести до українців за кордоном, як важливо їм приєднатися до Збройних сил. Жодних обговорень механізмів призову до лав ЗСУ з-за кордону на порядку денному немає.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що українські військові на Ставці верховного головнокомандувача подали запит на мобілізацію 450-500 тисяч людей.

Нагадаємо, що українська влада вже анонсувала великий законопроект про мобілізацію, який Верховна Рада може ухвалити до кінця року. Депутати зараз напрацьовують цей документ. Він регламентуватиме норми мобілізації, а також рекрутинг, проходження служби й інші пов’язані з цим моменти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.12.2023 14:42