Колаж kremen.today

Програма "єПідтримка": тисячі українців отримали хибні виплати

Допомогу у розмірі 6 500 тисяч гривень в межах програми "єПідтримка" безпідставно отримали 60 тисяч громадян України. Загальна сума неправомірно виплачених виплат становить 390 мільйонів гривень.

Про це повідомляє Опендатабот з посиланням на дані Міністерства економіки України.

"З 30,9 мільярдів гривень, які держава виплатила під час повномасштабної війни за програмою "єПідтримка", 390 мільйонів було виплачено неправомірно. Загалом 60 тисяч українців отримали по 6,5 тисяч гривень, не маючи на це підстав", — йдеться в повідомленні.

Зокрема, у Мінекономіки зазначили, що усі ці громадяни є працівниками бюджетних установ — тобто, їм не повинна була виплачуватися дана допомога, адже вони отримували зарплату з держбюджету в повному обсязі. Повернуті грошові кошти повинні бути направлені на потреби національної безпеки та оборони. Майже чверть таких отримувачів — 14,5 тисяч вже повернули кошти державі.

Інфографіка: Опедантбот

Варто додати, що станом на початок вересня 2023 року за програмою "єПідтримка" допомогу у розмірі 6 500 гривень отримали понад чотири мільйони українців, які втратили доходи під час війни.

Що відомо про програму "єПідтримка"

Держава почала виплачувати кошти за програмою "єПідтримка" ще у 2021 році — тоді розмір допомоги дорівнював одній тисячі гривень. Отримували її українці, які вакцинувалися від COVID-19. Від початку повномасштабного вторгнення цю програму було розповсюджено на мешканців низки регіонів, які через війну залишилися без роботи. При цьому, прийом звернень на отримання 6,5 тисяч гривень завершився ще 31 березня 2022 року, після чого держава лише займалася виплатами за вже отриманим заявками.

Нагадаємо, раніше міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомляла, що майже 180 тисяч українців, які є внутрішньо-переміщеними особами, помилково отримують допомогу. За її словами, майже 10 тисяч українців зареєстровані в реєстрах РАЦСу як померлі, проте на них і далі нараховують виплати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.09.2023 14:18