Прогресу не видно: у мережі показали супутникові знімки ремонту Кримського мосту

У мережі з'явилися супутникові знімки ремонту Керченського мосту, який побудували росіяни після окупації Криму. Об'єкт зазнав серйозних руйнувань після удару морськими дронами у липні.

Відповідні фото опублікував аналітик відділу досліджень зовнішньої та оборонної політики Американського інституту підприємництва Бреді Африк у Twitter.

За його словами, поточний ремонт Кримського мосту можна побачити на нових знімках із Керченської протоки. Він виклав для порівняння знімки за 30 липня, 4 серпня та 13 серпня. На них можна побачити спроби окупантів відремонтувати міст, однак значного прогресу не видно.

"Цей проміжок часу показує зусилля Росії з ремонту мосту після того, як Україна завдала удару по цьому об'єкту минулого місяця", — йдеться у повідомленні.

Що відомо про Кримський міст

Керченський міст — незаконно збудований транспортний перехід через Керченську протоку, що складається з двох розташованих поруч мостів — залізничного й автомобільного, які сполучають Керченський і Таманський півострови через острів Тузлу й Тузлинську косу. Є найдовшим з коли-небудь побудованих Росією мостів.

Міст поєднує тимчасово окупований український півострів Крим з Росією. Автодорожній міст є частиною дороги А-290 (Керч — Новоросійськ). Автомобільну частину відкрито 15 травня 2018 року, залізничний — 25 грудня 2019 року для пасажирського транспорту і 30 червня 2020 року для вантажного.

Зазначимо, що 8 жовтня 2022 року спалахнула пожежа на залізничній гілці Керченського мосту. Окупанти спершу говорили, що там зайнялася цистерна з паливом на товарному поїзді, пізніше заявили про підрив начиненої вибухівкою вантажівки на дорозі, а загалом запевнили, що "все під контролем". Ремонт мосту тривав понад рік.

У ніч проти 17 липня на Кримському мосту пролунали вибухи вдруге від початку повномасштабного вторгнення Росії, після чого весь рух по ньому було зупинено. Росіяни визнають, що не зможуть відновити його до кінця 2023 року.

Нагадаємо, екс-командувач військ США в Європі, генерал у відставці Бен Ходжес вважає, що Україна може звільнити тимчасово окупований Крим вже влітку 2023 року. Однак для цього потрібно, щоб західні партнери продовжили надавати їй допомогу та зберегли санкції проти Росії. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.08.2023 18:05