Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Прокурор Міжнародного кримінального суду вимагає видати ордер на арешт Нетаньягу та міністра оборони Ізраїлю

У понеділок, 20 травня, головний прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) запросив видати ордери на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, міністра оборони Йоава Галанта, а також трьох лідерів ХАМАСу. Йдеться про Ях'ї Сінвара, Мухаммада Дейфа та Ісмаїла Ханії.

Про це йдеться у заяві прокурора, яку опублікували на сайті Міжнародного кримінального суду.

"На підставі доказів, зібраних і досліджених моїм офісом, я маю розумні підстави вважати, що прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу та міністр оборони Ізраїлю Йоав ГАЛАНТ несуть кримінальну відповідальність за військові злочини вчинені на території держави Палестина щонайменше з 8 жовтня 2023 року", — йдеться у документі.

Зокрема, їх звинувачують у:

  • мордуванні голодом цивільних осіб;
  • жорстокому поводженні з людьми;
  • умисному вбивстві;
  • навмисним нападам на цивільне населення;
  • винищенні людства;
  • переслідуванні.

"Мій офіс стверджує, що зібрані нами докази, включаючи інтерв’ю з постраждалими та очевидцями, автентифіковані відео-, фото- та аудіоматеріали, супутникові зображення та заяви передбачуваної групи злочинців, показують, що Ізраїль навмисно та систематично позбавляв цивільне населення в усіх частинах Газа об'єктів, необхідних для виживання людини", — зазначив прокурор.

Ордери на арешт лідерів ХАМАСу

"Сьогодні я подаю клопотання про ордери на арешт до Палати попереднього провадження I Міжнародного кримінального суду у справі про ситуацію в державі Палестина. На підставі доказів, зібраних і досліджених моїм офісом, я маю розумні підстави вважати, що керівник ісламського руху опору ХАМАС у секторі Газа Ях’я Сінвар, головнокомандувач військового крила ХАМАС Мохаммед Діаб Ібрагім АЛЬ-МАСРІ та голова політичного бюро ХАМАС Ісмаїл ХАНІЄХ несуть кримінальну відповідальність за військові злочини на території Ізраїлю та держави Палестина", — йдеться у документі.

Зокрема, лідерам ХАМАСу приписують наступні злочини:

  • винищення людей;
  • вбивства людей;
  • захоплення заручників;
  • зґвалтування та інші акти сексуального насильства;
  • катування людей;
  • жорстоке поводження людьми; 
  • посягання на особисту гідність.

Відомство суду стверджує, що військові злочини були вчинені в контексті міжнародного збройного конфлікту між Ізраїлем та Палестиною, а також неміжнародного збройного конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом, який тривав паралельно.

"Ми стверджуємо, що інкриміновані злочини проти людства були частиною широкомасштабного та систематичного нападу на цивільне населення Ізраїлю з боку ХАМАСу та інших збройних груп відповідно до політики організації. Деякі з цих злочинів, за нашою оцінкою, тривають і досі", — наголосив прокурор суду у заяві.

Вказується, що SINWAR, DEIF і HANIYEH несуть кримінальну відповідальність за вбивство сотень ізраїльських цивільних під час нападів, здійснених ХАМАС та іншими озброєними групами 7 жовтеня 2023 року та захоплення щонайменше 245 заручників.

Тепер колегія суддів МКС розгляне клопотання прокурора про видачу ордерів на арешт.

Нагадаємо, 9 травня ізраїльські сили бомбардували райони Рафаха. Це трапилося після того, як прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу відхилив погрози президента США Джо Байдена не давати Ізраїлю зброю, якщо він атакує місто на півдні Гази.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.05.2024 15:30