Фото: Рixabay

Пропагандисти поширюють фейки про скорочення населення України до 20 мільйонів

Російські пропагандисти поширюють фейки, що населення України скоротилося до 20 мільйонів людей. Вони  посилаються на слова колишнього радника міністра оборони США Дугласа Макгрегора, однак озвучені ним дані не відповідають дійсності.

Про це повідомляють журналісти StopFake. Вказується, що Макгрегор дійсно говорив, що має такі докази, у своєму інтервʼю. Однак він не уточнив, на яких саме фактах базується його твердження.

"Вчора я отримав докази того, що в Україні залишилося менш як 20 мільйонів людей", — повідомляє російський сайт РІА Новини з посиланням на інтерв'ю Макгрегора на YouTube каналі Judge Napolitano — Judging Freedom.

російські фейки

Скріншот з ria.ru

StopFake переглянув інтерв'ю Макгрегора повністю. Журналісти вказують, що він справді казав, що отримав такі докази. Однак на яких саме фактах базується його припущення, колишній радник так і не пояснив. Попри це, агітпроп вважав, що цього достатньо, і почав видавати вказану інформацію як правдиву, при цьому вказавши, що про це "заявили в США".

За підрахунками Фонду народонаселення ООН, в Україні станом на 2023 рік живуть 36,7 млн людей з урахуванням тимчасово окупованих територій. А за словами директорки Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Лібанової, в Україні проживає від 28 до 34 млн людей без урахування тимчасово окупованих територій. Відповідне дослідження опубліковане на офіційному сайті фонду. Назвати більш точну цифру, каже експерт, неможливо через неточні дані з урахуванням українців, які перетинали кордон на заході України та з Молдовою.

населення

Інфографіка: United Nations Population Fund

Журналісти StopFake вказують, що раніше вже спростовували слова Дугласа Макгрегора про те, що Збройні сили України нібито перебувають у критичному стані. Важливо також зазначити, що Макгрегор є завсідником у виданнях російського агітпропу, а також у вкрай правих медіа у США.

Нагадаємо, протягом останніх двох тижнів росіяни запустили три фейкові новини про "загибель" українських командувачів Сил територіальної оборони та Сухопутних військ ЗСУ Олександра Танцюри й Олександра Сирського та головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. 

Також рашисти вигадали, що 9 березня нібито "знищили "Кинджалом" секретний бункер НАТО біля Львова". Також російська пропаганда поширює відеозвернення нібито військовослужбовців 124-ї бригади, які скаржаться на "величезні втрати".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.05.2023 04:27