Ілля Євлаш. Скріншот з відео

Прорив оборони окупантів на Сході та Півдні: військові пояснили, чи достатньо лише F-16

Для прориву оборони окупантів на Півдні та Сході України самих винищувачів F-16 буде недостатньо. Потрібно спланувати відповідну операцію, у якій також буде залучено піхоту та далекобійне озброєння. 

Про це повідомив речник прес-служби Східного угруповання військ Збройних сил України Ілля Євлаш в ефірі телемарафону.

"Авіація сама по собі без піхоти без танкових підрозділів вона не відіграє такої ключової ролі. Звичайно це все має бути в комплексі з попереднього планування злагоджених дій партнерів, наших союзників і також сусідів які безпосередньо беруть участь зліва та справа", — йдеться у заяві.

Він пояснив, що це має бути спланована операція в поєднанні із новими зразками озброєнь, які все ще отримують Збройні сили України. Також військові будуть повинні використовувати високоточне далекобійне озброєння, таке як HIMARS, а також ракети Storm Shadow/SCALP EG.

Євлаш вважає, що винищувачі F-16 варто розглядати як комплексну систему, яка зможе наносити вогневе ураження по всіх типах цілей, як повітряних, наземних та морських.

"Тому будемо очікувати постачання нам цих надзвичайно необхідних потрібних літаків і будемо дивитися за ситуацію, як буде складатися оперативна обстановка", — пояснив Євлаш.

F-16 для України: що відомо

Данія та Нідерланди на зустрічі у форматі "Рамштайн" 25 травня очолили коаліцію з навчання ЗСУ на F-16. Також до її складу увійшли Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. 22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Лише на початку серпня Джо Байден схвалив тренування українських військових на американських винищувачах F-16. Наприкінці літа навчання стартували.

20 серпня Нідерланди та Данія під час візиту президента України Володимира Зеленського у ці країни заявили, що нададуть ЗСУ американські винищувачі у кількості 42 та 19 відповідно. Зокрема, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен повідомила, що її країна планує надати Україні перші шість F-16 до Нового року, а ще п'ять — протягом 2024 року.

Нагадаємо, що Нідерланди передадуть Збройним силам України більшість своїх винищувачів F-16, але кілька залишать для навчання українських пілотів. Країна планує передати Україні винищувачі F-16 вже наступного року. Цей процес залежить від безлічі факторів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.09.2023 00:16