Спецпосланець Китаю Лі Хуей. Джерело: росЗМІ

"Провели відверті та дружні переговори": у Китаї прокоментували візит спецпредставника до України

У четвер, 7 березня, у Києві з робочим візитом перебував спеціальний китайський представник у справах Євразії Лі Хуей. Він відвідав Київ, щоб "продовжити другий раунд човникової дипломатії щодо пошуку політичного врегулювання української кризи".

Про це повідомили у прес-службі китайського відомства та у міністерстві закордонних справ України.

В МЗС Китаю назвали візит Лі Хуейя до України "дружнім та відвертим".

Зазначається, що дипломат провів "відверті та дружні переговори" з питань відносин України та Китаю з очільником Офісу президента Андрієм Єрмаком, міністром економіки Юлією Свириденко та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Також на зустрічі були присутніми посол КНР у Києві Фань Сяньжун, посол України в Китаї Павло Рябікін, заступник міністра енергетики Світлана Гринчук та інші чиновники.

"Ми цінуємо партнерство з Китаєм і сподіваємося, що сьогоднішні перемовини стануть іще одним кроком до поглиблення та зміцнення наших відносин. Дуже важливо, щоб ви почули про ситуацію на фронті, про те, що відбувається та де ми перебуваємо, з перших вуст", сказав Андрій Єрмак.

Під час зустрічі були висвітлені випадки грубого порушення Росією Женевської конвенції про поводження з полоненими. Китайську сторону також було поінформовано про зусилля України в напрямі повернення незаконно затриманих РФ українських громадян та вивезених дітей.

"Україна постійно шукає нові підходи щодо повернення громадян, незаконно затриманих Росією. І шукає нових партнерів, які потенційно можуть пришвидшити процес повернення українських військовополонених, цивільних заручників і дітей", сказав уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Додамо, що Лі Хуей відвідав Україну вже вдруге з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Нагадаємо, у Пекіні вважають, що відіграють важливу роль у прокладанні шляху до мирних переговорів і політичного врегулювання кризи в Україні. Для цього застосовують так звану "човникову дипломатію". З цією метою Китай відправив спецпредставника Лі Хуея до України, країн ЄС і Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.03.2024 14:40