Фото: росЗМІ

Путін готується до масштабної війни з НАТО: у ISW назвали ознаки

Країна-агресорка Росія готується до широкомасштабного конфлікту з Північноатлантичним альянсом. На це вказують фінансові, економічні та військові показники.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

"Кілька російських фінансових, економічних та військових індикаторів свідчать про те, що Росія готується до масштабного конвенційного конфлікту з НАТО, не негайно, але, можливо, у коротші строки, ніж раніше припускали деякі західні аналітики", — йдеться у звіті ISW.

Фахівці Інституту наголосили, що 19 березня російський диктатор Володимир Путін провів зустріч з лідерами фракцій Держдуми РФ і окреслив пріоритети на свій п'ятий президентський термін. У ході зустрічі очільник Кремля закликав лідерів фракцій діяти в інтересах держави, а не корпорацій чи партій, і наголосив на важливості призначення людей на основі кваліфікації та компетентності. 

На думку аналітиків, диктатор, ймовірно, має намір стабілізувати фінансове становище РФ з метою підготовки до можливого майбутнього широкомасштабного конфлікту з НАТО. Водночас Росія і далі намагається обійти міжнародні санкції, а Міжнародний валютний фонд оцінив, що ВВП Росії зросте на 2,6% у 2024 році, і повідомив, що ВВП Росії зростав швидше, ніж економіка всіх країн "Великої сімки" (G7) у 2023 році.

"Строки відновлення значної російської військової загрози значною мірою залежать від фінансових ресурсів, які Путін готовий спрямувати проти військових зусиль", — йдеться у повідомленні.

Крім того, за даними ISW, про підготовку Росії до нападу на НАТО свідчать й інші чинники, зокрема:

  • реформи в російському війську. Аналітики вважають, що армія РФ продовжує проводити структурні реформи, щоб одночасно підтримувати війну в Україні та одночасно розширювати звичайні можливості Росії в довгостроковій перспективі, готуючись до потенційного майбутнього широкомасштабного конфлікту з НАТО;
  • зміцнення конвенційних військових спроможностей Росії. В ISW зауважили, що раніше міністр оборони РФ Сергій Шойгу окреслив кілька поточних зусиль для зміцнення військових можливостей Росії, швидше за все, як частину довгострокових зусиль Росії з підготовки до потенційної звичайної війни з НАТО, ніж як частину війни проти України;
  • кадрові зміни в міноборони РФ. За інформацією Інституту, поточні кадрові зміни в російському МО можуть бути додатковими показниками підготовки Росії до конфлікту в довгостроковій перспективі.

Нагадаємо, 19 березня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Російська Федерація найближчими роками може атакували країни-учасниці Північноатлантичного альянсу. Це може відбутися вже у 2026 або 2027 роках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.03.2024 08:11