Фото: сайт Кремля

Путін створює підґрунтя для майбутньої агресії проти країн Балтії, — ISW

Президент Росії Володимир Путін помітно посилив давні зусилля Кремля щодо створення інформаційних умов для майбутньої ескалації проти країн Балтії, ймовірно, в рамках його ширших зусиль щодо ослаблення НАТО. 

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Путін заявив 16 січня, що Латвія та інші країни Балтії "викидають етнічних росіян" зі своїх країн і що ця ситуація "безпосередньо впливає на безпеку Росії". Попередні зміни в імміграційному законодавстві Латвії передбачали, що постійна посвідка російських громадян на проживання стане недійсною у вересні 2023 року, а їм необхідно буде пройти загальну процедуру отримання статусу постійного проживання ЄС у Латвії, у тому числі складання іспиту з латвійської. 

У грудні 2023 року Латвійське управління у справах громадянства та міграції заявило, що Латвія депортує близько 1200 російських громадян, які не встигли подати заяву на отримання нової посвідки на проживання у встановлений термін. Путін вже давно використовує широке визначення суверенітету Росії та спрощує суверенітет колишніх радянських республік, а Росія вже давно заявляє, що має право захищати своїх "земляків за кордоном", у тому числі етнічних російських та російськомовних за межами Росії. 

ISW не виявив жодних ознак того, що російський напад на країни Балтії є неминучим чи ймовірним, але Путін, можливо, створює інформаційні умови для майбутніх агресивних дій Росії за кордоном під приводом захисту своїх земляків. Путін нещодавно погрожував Фінляндії в середині грудня 2023 року і підтвердив світогляд, який показує, що він продовжує домагатися необхідних змін в альянсі НАТО, які будуть рівносильними його демонтажу.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський переконаний, що глава Кремля Володимир Путін не зупиниться, доки не зруйнує Україну. Якщо Україна пограє у війні з Росією, то наступними країни для агресорки можуть стати Литва, Латвія, Естонія та Молдова.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.01.2024 05:49