Фото: Факти

Путінський патріарх Гундяєв поскаржився Папі Римському на виселення УПЦ МП з Лаври

Глава РПЦ патріарх Кирило написав листа Папі Римському Франциску. У ньому Гундяєв поскаржився главі Ватикану на виселення УПЦ МП із Києво-Печерської лаври.

Про це повідомив посол України у Ватикані Андрій Юраш в ефірі телемарафону.

За словами посла, російські дипломати активно працюють над контактами зі святим престолом. У той час Франциск 15 березня заявив про необхідність збереження релігійних свобод. Також він сказав, що Ватикан хоче зберегти відносини з РПЦ, проте сприйняття України також змінюється.

Андрій Юраш наголосив, що Гундяєв та РПЦ хочуть використати ситуацію з Лаврою для пропаганди, але відкрито визнають, що УПЦ МП залишається невіддільною частиною Московської церкви.

"Йдеться не про обмеження свободи, а про те, що Лавра — це християнська святиня, яка не завжди була під Московською церквою. Це не боротьба з церквою. Просто потрібно дотримуватися культуроохоронних вимог, також це центр духовності східного християнства", — сказав Юраш.

Яка ситуація щодо Києво-Печерської Лаври? 

Лавра від 29 березня розриває договір оренди з Українською православною церквою Московського патріархату на користування Нижньою Лаврою. Святиню повинні покинути підсанкційні особи Московського патріархату.

13 березня повідомлялося, що ченці Української православної церкви Московського патріархату відмовляються виселятися з Києво-Печерської Лаври. Церковники переконують, їм не було надано законних підстав для виселення.

14 березня з'явилися фото та відео, де митрополит УПЦ МП Антоній Паканич вивозить майно зі своєї келії в Лаврі. 

Нагадаємо, монахи УПЦ МП записали нове звернення до президента Володимир Зеленського. Попи вкотре попросили не виселяти їх із Києво-Печерської Лаври.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 15.03.2023 15:27