Фото: соцмережі

"Паша Мерседес" і Ко: міністр назвав імена митрополитів, яких виганяють із Лаври

Києво-Печерська Лавра від 29 березня розриває договір оренди з Українською православною церквою (Московського патріархату) на користування Нижньою Лаврою. Святиню повинні покинути підсанкційні особи Московського патріархату.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив в ефірі телемарафону.

Звичайні монахи можуть залишитися у приміщенні Лаври, проте у якому форматі, це вже вирішиться згодом.

"Від минулого року ми почали розмову з правоохоронцями щодо використання УПЦ МП. Було багато кримінальних проваджень за колабораціонізм, з'явилися підсанкційні особи з УПЦ МП, зокрема митрополити Антоній та Павло, який чомусь і досі перебуває на території Лаври. І це зараз природній процес, оскільки діалог стосовно відмежування від РПЦ, яка підтримує війну проти РФ не вівся. Відповідно до закону ми надіслали попередження що були порушення, призначена ревізійна комісія щодо використання. Є ще окремо стосовно використання музейних експонатів. У складі цієї комісії будуть представники УПЦ МП, МВС та СБУ", — пояснив міністр.

Там десятки приміщень, де збудовані новобудови та є торговельні мережі.

"Починати потрібно поступово. А монаше життя повинно продовжуватись. Держава буде опікуватись цими приміщеннями, які можуть бути не тільки об'єктами служіння, а й музейного призначення. Принципово ситуація зміниться, коли підсанкційні особи покинуть територію Лаври. Ті меседжі, які я отримую, свідчать про те, що ми можемо розраховувати на конструктивну позицію", — сказав Ткаченко.

Нагадаємо, Українська православна церква Московського патріархату отримала лист-попередження від Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" про розірвання договору. До 29 березня священники Московського патріархату повинні звільнити культові будівлі монастиря та передати майно державі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.03.2023 22:29