Фото: argumentua.com

П'ятнадцята держава долучилась до декларації про "гарантії безпеки" для України

Північна Македонія долучилась до декларації лідерів "Великої сімки" про гарантії безпеки стосовно України. Вона стала 15-ю державою у цьому списку.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський. Лідер держави висловив подяку Північній Македонії за приєднання до декларації G7 щодо підтримки "безпекових гарантій" для України.

"Загалом приєдналися вже 15 країн. Дякую премʼєр-міністрові Димитару Ковачевському за його особисті зусилля зі зміцнення партнерства між нашими країнами", — сказав Зеленський.

Гарантії безпеки для України

Схвалена на саміті НАТО декларація G7 передбачає довгострокову підтримку України у сфері безпеки та економіки. Вона є важливим кроком до укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами щодо гарантій безпеки для нашої держави. Зокрема, гарантії безпеки містять такі компоненти:

  1. Заходи з допомоги Україні у захисті себе та упередження нової агресії, зокрема постачання зброї, підтримку в розбудові ОПК, навчання, співпрацю в галузі розвідки та кібербезпеки. Крім того, країни-гаранти допомагатимуть підвищенню стабільності української економіки й енергетики та надаватимуть технічну й фінансову допомогу. 
  2. Заходи на випадок нової агресії, які передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни. Всі ці принципи були закладені в концепції Kyiv Security Compact групи Расмуссена-Єрмака. 
  3. Підтримка у притягненні Російської Федерації до відповідальності за агресію та кроки економічного та юридичного характеру, спрямовані на покарання Росії та збільшення її витрат на війну. Серед них: подальше посилення санкційного тиску, заморожування активів, створення механізмів стягнення репарацій та судове переслідування винних у злочинах проти України й українців згідно з нормами міжнародного права. Це означає, що держави-члени G7 повністю підтримують ініціативи Офісу Президента в площинах санкційної політики та правосуддя.
  4. Подальша підтримка демократичного розвитку України.

Нагадаємо, 3 серпня Україна та Сполучені Штати Америки розпочали переговори щодо двосторонньої угоди стосовно надання Києву гарантій безпеки. Вони передбачені Спільною декларацією про підтримку України, яка є основою для розроблення відповідних двосторонніх угод.

Також 11 серпня Україна розпочала проведення консультацій щодо гарантій безпеки з Великою Британією. Це вже друга країна, з якою наша держава проводить подібні перемовини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.08.2023 21:19