Фото: vsn.ua

Рада дозволила іноземцям служити у ЗСУ та обіймати офіцерські посади

У четвер, 10 жовтня, Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект № 12023 про зміни правил проходження військової служби за контрактом для іноземців і людей без громадянства.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк. За словами політика, за ухвалення відповідного рішення проголосували 276 нардепів.

Згідно з пояснювальною запискою, документ дає дозвіл іноземцям і людям без громадянства підписувати контракти зі Збройними силами України, Державною спецслужбою транспорту і Національною гвардією. До того ж вони зможуть обіймати офіцерські посади.

Крім того, пропонується створити Центр рекрутингу іноземців. Там буде відбуватися перевірка кожного охочого служити у ЗСУ, зокрема встановлюватиметься:

  • чи законно людина перебуває на території України;
  • чи притягали її до адміністративної чи кримінальної відповідальності за законами України;
  • чи повʼязана вона з розвідувально-підривною діяльністю іноземних держав проти України;
  • а також інші обставини, що можуть перешкоджати прийняттю такої людини на військову службу за контрактом.

"Реалізація проекту Закону України унормує питання можливості проходження іноземцями та особам без громадянства військової служби на посадах офіцерського складу у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України", — йдеться у пояснювальній записці.

Нагадаємо, що 1 жовтня український уряд вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану. Йдеться про засоби Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, тобто портал "Дія".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.10.2024 14:10