Фото: "Вечірній Київ"

Рада готує перезавантаження Бюро економічної безпеки

До Верховної ради внесли законопроект, який передбачає перезапуск Бюро економічної безпеки (БЕБ).

Про це повідомляє офіційний сайт Ради з посиланням на відповідний документ.

Автори ініціативи пропонують діяльність БЕБ підпорядкувати міністру фінансів. При цьому конкурсну процедуру мають намір змінити на прикладі практик Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного агентства з протидії корупції.

Документ передбачає припинення повноважень першого заступника директора БЕБ та його заступників. Після цього на посаду директора Бюро пропонують оголосити новий конкурс.

Варто зазначити, що сама процедура проведення конкурсу, згідно з пропозиціями, також має змінитись. Комісія має складатися з семи осіб: трьох — від Кабміну, чотирьох — за пропозиціями міжнародних організацій, які надавали міжнародну технічну допомогу Україні. Комісію вважатимуть повноважною у разі призначення не менше п'яти членів, а для прийняття рішень необхідно буде щонайменше чотири голоси, у тому числі не менше трьох від членів, яких запропонували міжнародні організації.

Процедуру звільнення хочуть також змінити. Підставою для цього, як сказано у законопроекті, буде не висновок Кабміну за результатами щорічного звіту, а негативний висновок аудиту. Його пропонують проводити через рік та три роки після призначення.

Також у БЕБ хочуть заборонити працювати особам, які до 1 січня 2023 року працювали рік або більше на будь-якій слідчій чи оперативній посаді в органах податкової міліції, прокуратури, Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань, Національної поліції України чи міліції.

Нагадаємо, наприкінці серпня Андрій Пащук змінив Едуарда Федорова на посаді виконувача обов'язків директора БЕБ. Його попередника, якого призначили у квітні, було звільнено відповідним указом за згодою сторін 14 серпня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.09.2023 17:16