Фото: porady.org.ua

Рада може заборонити підліткам самостійно виїжджати за кордон: у чому причина

В Україні на законодавчому рівні хочуть заборонити неповнолітнім перетинати державний кордон під час воєнного стану без супроводу.

Відповідний проект закону опубліковано на сайті Верховної Ради.

Ініціаторами законопроекту є група народних депутатів від партій "Слуга народу", "Батьківщина" та "За майбутнє". Законодавці пояснили, що в більшості країн Європи пересування дітей віком до 18 років без супроводу батьків (або їхніх законних представників) забороняється.

"Отже, діти-громадяни України, перетинаючи кордон без супроводу батьків від 16 до 18 років, вважаються "дітьми без супроводу", і до них застосовуються комплексні заходи: вони підпадають під поліцейський нагляд, нагляд з боку соцслужб, дітей поміщають до спеціальних шелтерів і призначають тимчасових опікунів, зазвичай з-поміж іноземних громадян/установ", — йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Відтак, через відмінності в законодавстві в європейських країнах трапляються випадки, коли українських підлітків забирають соціальні служби. Станом на червень 2023 року, за даними Офісу омбудсмена, зафіксовано 240 таких випадків. Також зазначається, що масовий виїзд за кордон українських дітей після збройної агресії РФ викликав "занепокоєння країн ЄС зростанням дітей без супроводу".

Якщо законопроект буде ухвалений, діти, які не досягли 18 років, будуть перетинати кордон лише за нотаріальною згодою батьків (усиновлювачів), опікуна, піклувальника, прийомних батьків, батьків-вихователів, та в супроводі одного з них.

Нагадаємо, 14 червня Кабінет міністрів України змінив умови виїзду дітей за кордон. Деякі довіреності, оформлені на білому папері, втратили свою дійсність. Нотаріально завірені довіреності на білому папері на виїзд дитини за кордон у супроводі третіх осіб, видані після 23 травня, втрачають свою дійсність.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.08.2023 21:22