Фото ілюстративне. Джерело: detector.media

Рада не підтримала законопроект про призначення суддів в умовах воєнного стану: про що йдеться

Верховна Рада відхилила скандальний законопроект щодо особливостей призначення на посаду судді в умовах воєнного стану. "За" проголосували лише 222 народні депутати.

Про це повідомила народна депутатка України від фракції "Європейська Солідарність" Ірина Геращенко, опублікувавши відповідний допис у своїх соціальних мережах.

"Хоч його активно тягли "слуги" й ОПЗЖ, їм вдалося зібрати тільки 222 голоси під чергову спробу узурпації влади!" — наголосила вона.

За її словами, законопроект пропонував, що протягом воєнного стану та року після його закінчення президент міг би повернути подання про призначення судді до Вищої ради правосуддя для повторного розгляду, якщо СБУ або НАБУ надіслали інформацію, яка ставить під сумнів національну безпеку чи національні інтереси.

"Ми ж розуміємо, що СБУ на всіх незалежних і незручних суддів могла би підготувати "папочку", а Офіс президента керував би призначенням суддів в ручному режимі", — вважає Геращенко.

На думку депутатки від "Європейської Солідарності", дозвіл президенту не призначати певних суддів порушив би принцип незалежності судової влади. Отримання інформації від СБУ чи НАБУ про можливі протиправні дії кандидата не є достатнім підґрунтям для відмови у призначенні судді. Чинна Конституція передбачає, що призначення суддів здійснюється президентом за поданням Вищої ради правосуддя.

"Згідно з висновком Венеційської комісії, роль президента у призначенні суддів є лише церемоніальною. А цим законом хотіли передати Зеленському невластиві функції. Дякую всім фракціям, які це не підтримали!" — підсумувала Ірина Геращенко.

Нагадаємо, що в лютому президент Володимир Зеленський видав указ про запуск процедури відбору суддів до Конституційного суду України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.05.2024 12:17