Фото: ВРУ

Рада прийняла за основу законопроект про фінмоніторинг політично значущих осіб: чому це важливо

Верховна Рада України у четвер, 21 вересня, прийняла за основу законопроект №9269 щодо фінмоніторингу політично значущих осіб.

Про це повідомив народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк.

За його словами, за дану ініціативу проголосували 260 нардепів. Ще двоє утрималися від голосування.

"Фактично замість обмеження в три роки, знову повертається принцип "once pep-forever pep". Також створюється реєстр PEP-ів", — зазначив Железняк.

Нардеп також наголосив, що цей пункт є структурним маяком меморандуму з МВФ і має бути виконаний до кінця вересня 2023. Також це остання умова для відкриття перемовин про членство з ЄС.

Хто є політично значущими особами (PEP)

Фізичні особи, які мають або мали повноваження щодо виконання значних публічних функцій, незалежно від місця перебування або місця, де вони здійснюють їх функції. Політично значущі особи поділяються на національних, іноземних та тих, які виконують публічні функції в міжнародних організаціях.

PEP в Україні діляться на такі категорії: національні публічні діячі, іноземні публічні діячі та публічні діячі міжнародних організацій. Перелік приблизно однаковий в усіх країнах та відповідає рекомендаціям Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму (FATF). Прирівнюваними до РЕР особами є члени сім'ї державних діячів та пов’язані особи (наприклад, ділові та бізнес-партнери). Новий закон про фінансовий моніторинг скоротив перелік тих, кого вважати членами сімей. До цього переліку на сьогодні входять лише найближчі родичі.

Варто зауважити, що PEP не може зарахувати кошти на рахунок в банку, придбати нерухомість, оплатити послуги, якщо офіційний дохід не дозволяє згенерувати відповідну суму. Якщо фінансова операція РЕР є підозрілою, банк передає інформацію про неї до правоохоронних органів для детальної перевірки.

Нагадаємо, 20 вересня парламент проголосував за публічне відкриття е-декларацій. Раніше президент Володимир Зеленський ветував цей законопроект без негайного відкриття реєстру. Ухвалення закону повинне сприяти спрощенню притягнення до відповідальності за несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і також підвищити ефективність впливу держави на забезпечення вимог фінансового контролю особами, які відповідно до частин першої та другої статті 45 закону України "Про запобігання корупції" зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.09.2023 12:25