Фото: Ukrainian World Congress

Радбез ООН проведе екстрене засідання щодо падіння літака Іл-76 в Росії

Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй у четвер, 25 січня, проведе екстрене засідання, щоб обговорити падіння російського літака Іл-76 у Бєлгородській області, яке сталося 24 січня.

На засіданні Радбезу спершу обговорять ситуація на Запорізькій атомній електростанції. Зокрема, відбудеться доповідь гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, повідомляє "Укрінформ".

Зауважимо, експерти МАГАТЕ 19 січня заявили, що російські війська знову замінували ЗАЕС, а ще регулярно переривається електропостачання станції, а росіяни не працюють над планом технічного обслуговування у 2024 році.

Вже о 17:00 за місцевим часом (00:00 26 січня за Києвом) Радбез ООН обговорить падіння російського літака Іл-76 у Бєлгородській області.

Зауважимо, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров ще 24 січня вимагав провести термінове засідання Ради Безпеки ООН з приводу авіатрощі Іл-76. Лавров мав намір особисто взяти в ньому участь. Проте Франція, яка головує в Радбезі в січні, відхилила цей запит і призначила засідання на четвер.

Що відомо про падіння літака Іл-76 у РФ

У середу, 24 січня, в Росії впав військовий літак Іл-76. Авіакатастрофа сталася у Бєлгородській області Російської Федерації. Точної причини авіатрощі у Росії поки не розкривають.

Водночас російські пропагандисти почали вигадувати свої "версії". У міноборони РФ заявили, що літак упав, але нібито "на борту перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шість членів екіпажу та троє осіб, які супроводжували.

Своєю чергою, омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на заяву Росії про те, що літак Іл-76, який упав у Бєлгородській області, нібито перевозив українських військовополонених. Він закликав не розповсюджувати фейки до офіційних заяв.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавро заявив, що обставини катастрофи ще встановлюються, але українська сторона на Раді безпеки ООН "могла б розповісти, як усе це сталося".

Координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі прокоментував авіатрощу та наголосив, що Сполучені Штати Америки наразі не можуть підтвердити чи перебували українські військовополонені на борту літака Іл-76. Кірбі зауважив, що Білий дім намагається отримати більше інформації щодо інциденту з Іл-76.

Нагадаємо, аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) зробили висновок, що Росія прагне викликати сумніви Заходу щодо продовження військової допомоги та невдоволення в Україні. Для цього всіма пропагандистськими методами використовує катастрофу літака Іл-76 в Бєлгородській області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.01.2024 16:42