На фото: Мар'яна Безугла. Джерело: Facebook-сторінка

Радянська квартира за копійки: Безугла потрапила в скандал з декларацією

Народна депутатка від "Слуги народу" Мар’яна Безугла опублікувала декларацію за 2022 рік, у якій вона зазначила квартиру в Києві всього за 164 тисяч гривень.

Про це свідчать дані реєстру декларацій. 

Згідно з документом, Безугла володіє з грудня 2019 року квартирою у Києві площею 75,1 квадратних метрів вартістю 164 тисяч гривень. Також з 1 лютого 2022 року вона орендує квартиру у столиці площею 44,8 квадратних метрів (вартість не вказана).

Окрім того, вона вказала 10 тисяч доларів готівки та 147,5 тисяч гривень на банківському рахунках у 2022 році. Єдиним джерелом доходів нардепка вказала зарплатау у парламенті, яка склала 483 724 гривень за 2022 рік. Також Безугла задекларував 147 576 гривень на банківських рахунках в "ПриватБанку" і 10 тисяч доларів готівки.

Згодом нардепка прокоментувала занизьку ціну житла, а також той факт, що воно з’явилося вже за часів депутатства у грудні 2019 року.  

"Це радянська квартира, переоцінка якої з 1990 років не проводилася. Цю квартиру я отримала від тата, і зразу задекларувала. Тато отримав від своєї мами, яка жила і володіла помешканням після смерті чоловіка — мого діда. Всі Безуглі. Дід був військовим хірургом, працював в київському госпіталі, пройшов всю Другу світову. Був мобілізований 23 червня 1941 року. І держава надала йому із сім’єю квартиру. Взагалі, я із сімʼї лікарів та інженерів", — написала вона у Facebook.

Скріншот сторінки Мар'яни Безуглої

Скріншот сторінки Мар'яни Безуглої у Facebook

Повернення е-декларування: що відомо

Верховна Рада на початку вересня ухвалила законопроект №9534 про відновлення електронного декларування під час воєнного стану. Проте парламентарі не підтримали поправку №371 — про негайне відкриття декларацій чиновників. За поправку №371 проголосували лише 199 народних депутатів, проте для її ухвалення необхідно 226 голосів.

Водночас президента Володимира Зеленського закликали ветувати закон про е-декларування депутатів та чиновників. Петиція на сайті глави держави лише за кілька годин набрала необхідні 25 тисяч голосів.

12 вересня глава держави повідомив, що ветував документ, й пояснив, що це питання не лише політичної відповідальності парламенту, а й переговорів України із Євросоюзом щодо вступу. У цей день на сайті парламенту з'явилася пропозиція Зеленського до закону про е-декларування, який він ветував. 20 вересня парламент проголосував за публічне відкриття е-декларацій.

Нагадаємо, 26 листопада Мар’яна Безугла на своїй сторінці у Facebook написала, що головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повинен піти у відставку, бо нібито "військове керівництво" не має плану війни на 2024 рік. 

На це відреагував представник президента у Верховній Раді, член Комітету парламенту з питань національної безпеки, оборони та розвідки, нардеп від фракції "Слуга народу" Федір Веніславський. На його думку, така поведінка Мар’яни Безуглої є неприпустимою, її перебування в Комітеті може становити реальну загрозу національній безпеці.

Водночас 27 листопада Мар'яна Безугла звинуватила Валерія Залужного  у провалі підготовки країни до війни з Росією. Вона наголосила, що президент Володимир Зеленський не відповідав за план оборони країни у 2022 році, адже це прерогатива військових: вони зазначають ризики й будують оборону та наступ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.12.2023 16:23