Фото: Прес-центр СБУ

Ракетний обстріл кіровоградського аеродрому: СБУ розслідує самовільні дії військовослужбовців

Служба безпеки України розслідує обставини ракетного обстрілу аеродрому "Канатове", що на Кіровоградщині. Він стався через самовільні дії окремих військовослужбовців.

Про це повідомляє СБУ.

Зазначається, що силовики розслідують усі обставини, які призвели до масованого ракетного удару по аеродрому "Канатове" 23 липня 2022 року. 

За даними слідства, цей обстріл спровокували самовільні дії окремих військовослужбовців, які вирішили провести т.зв. "спецоперацію" із заволодіння літаком повітряно-космічних сил Російської Федерації, чий пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України.

"Під час цієї "операції", що проводилася попри зауваження СБУ та без узгодження з відповідними державними органами, ворог отримав інформацію щодо розміщення особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Ці дані й дали змогу армії РФ здійснити обстріл аеродрому "Канатове" у Кіровоградській області", — йдеться у повідомленні.

СБУ повідомляє, що внаслідок ракетного удару загинув командир військової частини та отримали поранення 17 українських захисників. Також було повністю знищено два бойові винищувачі Повітряних сил ЗСУ, а злітна смуга та інша техніка й будівлі зазнали значних пошкоджень.

"Тож такі дії окремих військовослужбовців, які призвели до тяжких наслідків, загибелі й поранення українських захисників і нашкодили обороноздатності країни, потребують відповідної правової оцінки", — додали в СБУ.

У відомстві підкреслили, що кримінальне провадження відкрито за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) та ч. 5 ст. 426-1 (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, працівники Державного бюро розслідувань викрили у Херсоні військовослужбовця, який після вторгнення російських загарбників вирішив не протистояти ворогу зі зброєю в руках, а прислужувати окупантам. Він мав тісні відносини з міською окупаційною адміністрацією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.04.2023 18:10