Фото ілюстративне. Джерело: Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Рашисти розстріляли цивільного у північній частині Вовчанська, — МВС

У північній частині Вовчанська, що на Харківщині, де йдуть активні бойові дії, російські окупанти беруть цивільних жителів у полон. Вже відомо про перші розстріли мирних громадян російськими військовими.

Про це у Telegram-каналі повідомив глава Міністерства внутрішніх справ Ігор Клименко.

Він також наголосив, що до сьогоднішнього дня на тій ділянці також тривала евакуація — Національна поліція України не припиняла вивозити людей попри всі загрози та під обстрілами.

Станом на зараз, як зазначив Клименко, за оперативною інформацією, російські військові, які намагалися закріпитись у місті, не дозволяли місцевим мешканцям евакуйовуватися: людей почали викрадати та зганяти до підвалів.

"Відомо про перші розстріли цивільних російськими військовими. Зокрема, один із мешканців Вовчанська намагався втекти пішки, відмовився виконувати команди загарбників — росіяни його вбили", — написав він.

Також, за словами глави МВС, слідчі Національної поліції України у Харківської області розпочали кримінальне провадження за фактами порушення правил та звичаїв війни.

"Евакуаційні групи Національної поліції України продовжують працювати у Вовчанську попри інтенсивні бойові зіткнення та намагаються забезпечити подальшу евакуацію людей", — додав Ігор Клименко.

Ситуація на Харківщині

За даними Генштабу, станом на 16 травня зірвано плани ворога максимально вклинитись у глибину міської забудови Вовчанська і там закріпитися. З початку 16 травня підрозділи ЗСУ продовжують виконання бойових завдань в межах міської забудови Вовчанська в північній частині міста, тримають ворога під вогневим контролем. Дії тривають, ситуація контрольована. 

На Куп’янському напрямку російські окупанти за підтримки бронетехніки намагаються атакувати наші позиції на напрямку Крохмальне — Берестове. Тут українські захисники знищили танк та бойову машину піхоти. Бій триває, ситуація контрольована. Також, наші захисники покращили тактичне положення та відтіснили противника в районі північніше Кислівки.

Нагадаємо, 15 травня президент України Володимир Зеленський заявив, що тривають захисні дії українських військових на харківському й інших напрямках фронту. Підрозділам Збройних сил України вдалося частково стабілізувати ситуацію.

Своєю чергою російський диктатор Володимир Путін рішуче применшив загрозу українських контратак по всій лінії фронту, вказавши далі, що, за його оцінкою, Україна не може і не зможе звільнити територію, яку захопили російські війська, і що це дозволить російським силам продовжувати поступовий наступ нескінченно. На думку аналітиків Інституту вивчення війни, глава Кремля неправильно оцінює тактичні можливості, якими володітиме українська армія, як тільки допомога США у сфері безпеки почне надходити на фронт у великих масштабах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.05.2024 13:42