Фото: Telegram Zelenskiy / Official

Рашисти випустили по Одесі 19 ракет: скільки збила ППО

Під час нічної атаки на Одесу ворог випустив по місту 19 ракет. Сили протиповітряної оборони знищили майже половину повітряних цілей.

Про це повідомила прес-служба Повітряних сил ЗСУ.

Ворог випустив по Одесі:

  • п'ять крилатих ракет "Онікс" з берегового ракетного комплексу "Бастіон" (Крим);
  • три крилаті ракети повітряного базування Х-22 — пуски здійснювались з літаків Ту-22МЗ (акваторія Чорного моря);
  • чотири крилаті ракети морського базування "Калібр"  імовірно, з підводного човна (акваторія Чорного моря);
  • п'ять крилатих ракет наземного базування "Іскандер-К" (Крим);
  • дві балістичні ракети "Іскандер-М" (Крим).

Зокрема, сили протиповітряної оборони збили дев'ять ворожих цілей: чотири морські "Калібри" та п'ять крилатих ракет "Іскандер-К".

"За поточну та минулу добу авіація Повітряних сил завдала понад 15 авіаційних ударів по об’єктах, місцях зосередження техніки та особового складу російських окупантів",  додали у Повітряних силах.

Нічний обстріл Одеси 

Вночі 23 липня російські загарбники завдали масованого ракетного удару по Одесі, зокрема по портовій інфраструктурі, щонайменше шістьом житловим, у тому числі багатоквартирним будинкам. Понівечено десятки автомобілів, у багатьох будинках міста пошкоджено фасади та дахи, вибиті вікна. Відомо про одного загиблого. Одну особу рятувальники успішно деблокували. Ще 19 людей поранено, серед них четверо дітей. 11 дорослих та три дитини госпіталізовано, інші лікуються амбулаторно.

Також внаслідок ворожої атаки знищено Спасо-Преображенський кафедральний собор. Російська ракета влучила прямо в центральний вівтар. Відтак, частково зруйновано будівлю собору, перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони, повністю знищено службові приміщення нижньої частини собору.

Водночас секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що головна мета ракетних атак росіян на Одесу та регіон — це спроба повністю ізолювати вихід України до Чорного моря.

"За кремлівським планом мають бути створені штучні умови загроз голоду насамперед для країн Африки, і підвищення рівня міграційних небезпек для Європи. Росіяни очікують, що через шантаж примусять Захід до перемовин і прийняття путінського "зернового ультиматуму" — відновлення експорту російського аміаку, зняття частини санкцій та інших обмежень", — зауважив секретар РНБО.

Нагадаємо, Росія з 17 по 21 липня також активно обстрілювала Одесу та область. Так, ракети та їхні уламки пошкодили обʼєкти портової інфраструктури, житлові будинки, критичну інфраструктуру, будівлю генерального консульства Китайської Народної Республіки. До того ж ворог знищив тонни зерна, 100 тонн гороху та 20 тонн ячменю. Також постраждали понад 20 людей, частина з них перебуває у лікарні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.07.2023 09:55