Фото: Сили оборони Півдня

Рашисти вивели на бойове чергування надводний ракетоносій: скільки "Калібрів" він має напоготові

Російські загарбники ввечері у суботу, 10 січня, вивели на бойове чергування надводний ракетоносій — фрегат "Адмірал Макаров". Рівень ракетної небезпеки значно підвищено.

Про це інформують Сили оборони Півдня у своєму Telegram-каналі.

Військові наголошують, що станом на зараз ворог тримає напоготові вісім ракет типу "Калібр".

"Зміну обстановки Сили оборони півдня відстежують і повідомляють в режимі онлайн! Стежте за нашими повідомленнями!" — закликали захисники.

Характеристики ракет "Калібр"

Точних даних про ці ракети немає — усі вони засекречені ворогом. Однак з відкритих джерел відомо, що "Калібри" розроблені російським конструкторським бюро "Новатор". Уперше їх представили публіці в 1993 році. Країна-агресорка має як ракетні комплекси "Калібр" для озброєння підводних човнів, так і ракетні комплекси для озброєння бойових надводних кораблів. До того ж в арсеналі ворога нараховуються мобільні ракетні комплекси "Калібр-М" й комплекси ракетної зброї авіаційного базування "Калібр-А".

Довжина "Калібра" від 6,2 до 8,2 метра, а маса коливається у межах від 1,9 до 2,3 тонни, зокрема бойова частина важить від 200 до 450 кілограмів, залежно від модифікації. Розмах крил ракети — понад 3 метри.

ракета "Калібр"

Фото: Вікіпедія

"Калібри" здатні вражати об’єкти на різних відстанях — від 200 до 2 500 кілометрів, але в експортних модифікаціях дальність обмежена до 300 кілометрів. До цілі ракета прямує на наднизьких висотах — всього 10 — 20 метрів над поверхнею землі зі швидкістю від 180 до 240 метрів на секунду. Рух цих ракет на низьких висотах суттєво ускладнює роботу Сил протиповітряної оборони. До того ж вони достатньо маневрені, що дозволяє їм уникати протиповітряних оборонних систем та забезпечувати більшу точність удару

Українська протиповітряна оборона, зокрема, радянський С-300, так і ЗРК Patriot, чи французька SAMP/T здатні збивати цей вид ракет.

Нагадаємо, попередня атака ворожими "Калібрами" відбулася 7 лютого. Це трапилося вдруге за 2024 рік. Протиповітряна оборона знищила усі ці ракети (ворог запустив три одиниці).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.02.2024 00:45