Фото: Генштаб ЗСУ

Росія програла найбільшу танкову битву війни в Україні, — NYT

У Вугледарі на Донеччині відбулася найбільша танкова битва України з Росією, яка тривала три тижні. Росі програла цей бій зі значними втратами.

Про це пише The New York Times із посиланням на українських офіційних осіб.

За даними ЗМІ, у цьому танковому бою росіяни просувалися вперед колонами, а українці маневрували в обороні, стріляючи здалеку або з укриттів.

Росія не змогла захопити Вугледар. Окрім цього, армія РФ зробила ту ж помилку, яка обійшла їй сонями танків ще на початку війни — колонам наступу влаштували засідку.

Наразі по всьому Вугледару розкидана підірвана, підбита або знищена російська бронетехніка. РФ втратила в цьому бою щонайменше 130 танків та БТРів.

Лейтенант Владислав Баяк розповів NYT про те, як ЗСУ змогли знищити так багато техніки рашистів. Військовий зазначив, що засідки — фірмова тактика України проти російських бронетанкових колон із перших днів війни. ЗСУ вивчають дороги, а потім чекають на ворожі танки.

"Протитанкові групи в посадках, озброєні американськими ракетами Javelin з інфрачервоним наведенням та українськими Stugna-P з лазерним наведенням, активували озброєння. Далі були готові артилерійські батареї. Ґрунтова дорога була очищена від мін, але всі поля навколо були засіяні ними, щоб спонукати росіян просуватися вперед і не дати танкам розвернутися, коли пастка закриється", – повідомив військовий.

За словами Баяка, колона танків стає найбільш уразливою після того, як починається стрілянина і водії намагаються розвернутися, виїжджаючи на заміновану дорогу. Пізніше підірвані танки стають перешкодою, яка сповільнює або зупиняє колону. Саме тоді українська артилерія відкриває вогонь і підриває нову бронетехніку, вбиваючи окупантів.

ЗМІ дізналися, що під час бою під Вугледаром російські танки знищували з радянського озброєння, а також за допомогою американських Javelin та гаубиць M777, французьких САУ Caesar та ракетних систем HIMARS.

Нагадаємо, 27 лютого в районі Вугледара спостерігалося зниження ворожої активності. Окупанти відмовлялися йти на штурм у регіоні, тож у район міста перекинули бригаду військових, підготовлених до війни в Чечні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.03.2023 16:58