Золоті куполи Софійського собору. Джерело: apostrophe.ua

Реставрація під час війни: в Києві оновлять золоті куполи Софійського собору майже на 80 млн грн

Національний заповідник "Софія Київська" оголосив тендер на реставрацію покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів собору. Загальна вартість робіт — 79,2 мільйона гривень.

Про це свідчать дані, опубліковані в системі Prozorro. Джерелами фінансування робіт є державні та благодійні кошти, а також спеціальний фонд. Реставрація куполів триватиме до 2028 року.

Така витрата грошей не знайшла підтримки серед українців. Зокрема, стосовно недоречності фінансування робіт під час війни до Держаудитслужби звернулася Спілка ветеранів війни.

"Армії не вистачає зброї й оснащення! Бюджетні кошти насамперед варто спрямувати на фінансування Сил оборони України! Ця закупівля – недоречне, неефективне, несвоєчасне, необґрунтоване використання бюджетних коштів", — йдеться у зверненні спілки.

Нагадаємо, що на початку жовтня Італія й Україна підписали угоду про реконструкцію Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі. У нього 23 липня влучила російська ракета. Таку інформацію підтвердив віце-прем'єр-міністр, міністр закордонних справ і міжнародного співробітництва Італії Антоніо Таяні.

За його словами, Італія підписала угоду про відновлення Одеського собору, тож тепер Рим працюватиме над його реконструкцією. Він зазначив, що відновленням собору займатимуться найкращі італійські архітектори.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.11.2023 10:58