Володимир Зеленський і Джо Байден. Джерело: AXIOS

Ресурси обмежені: Байден шукає нові шляхи фінансової допомоги Україні

Адміністрація президента Джо Байдена займається активним пошуком фінансування для України поза бюджетом США. Таким чином прагнуть зменшити ризики у зв’язку з непрогнозованими рішеннями Конгресу. Теперішнього бюджету вистачить максимум на місяць.

До такого висновку дійшли аналітики AXIOS. Вони зазначили, що в умовах обмеженого бюджету США адміністрація Байдена вивчає та впроваджує незвичні способи допомоги Україні без схвалення Капітолія. Чиновникам Байдена зрозуміло, що їхні можливості надавати допомогу Україні й Ізраїлю та фінансувати уряд можуть бути обмеженими.

"Немає такого гігантського набору ресурсів, для якого нам не потрібен Конгрес", — сказала минулого тижня журналістам американська економістка, міністр фінансів США Джанет Єллен.

Союзники США залежать від військової допомоги для ведення війн як у Європі, так і на Близькому Сході. Самому уряду США в такому режимі загрожує зупинка роботи за місяць. Цього тижня у Люксембурзі Єллен планує закликати європейських чиновників зробити конкретні кроки, щоб отримати відсотки від російських активів на суму близько 200 мільярдів доларів, які зберігаються на європейських рахунках.

Адміністрація Байдена також розглядає можливість використання нинішньої грантової програми Держдепартаменту для надання допомоги Україні в закупівлі зброї.

Цього тижня адміністрація президента США готується направити Конгресу новий запит про додаткові витрати з проханням виділити більше грошей на охорону кордонів, Україну, Ізраїль, та, можливо, Тайвань. Цього місяця Пентагон оголосив, що відправив Україні понад 1 мільйон іранських боєприпасів, які він вилучив на шляху до Ємену.

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня стало відомо, що США передадуть Україні велику партію дронів Switchblade 600. Вони потрібні Україні для нищення систем і техніки противника з важкою бронею.

За інформацією видання Newsweek, українські сили активно використовують як Switchblade 300, так і 600 моделі. Дронів першої версії куди більше, однак це незабаром зміниться. За словами віцепрезидента компанії-виробника AeroVironment Чарлі Діна, Switchblade 600 "надзвичайно важливі для оборони України". Він розповів, що ЗСУ використовують ці БпЛА, і їх кількість у розпорядженні Сил оборони України збільшується.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.10.2023 09:39