Росіяни поширюють фейк про підготовку Україною провокації з біологічною зброєю: усі деталі

Росіяни вигадали нові фейки, які пов'язані зі звинуваченнями України у нібито використанні біологічної зброї. Зокрема, ворог поширює брехню щодо підготовки до провокації з біологічною зброєю.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Як брешуть рашисти

У мережі фігурує інформація, що Служба безпеки України та Національна поліція готують провокації з біологічною зброєю, щоб потім звинуватити Росію. Сценарій такої провокації силовики нібито відпрацювали на тренінгу у Львові. З такою брехливою заявою виступив начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Росії Ігор Кирилов.

Що відбувається насправді

Журналісти VoxCheck пояснюють, що підготовкою до провокацій росіяни назвали тренінг з основ біологічного захисту та готовності до реагування на біозагрози, який проходив у Львові.

"На тренінгу пояснювали принципи міжнародного розслідування біологічних інцидентів, розглядали кризову комунікацію, розповідали як протистояти дезінформації про біологічні випадки тощо", — вказують у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Підтверджень тому, що на тренінгу були працівники СБУ або Нацполіції, немає. Як і тому, що на тренінгу готувалися до провокації проти РФ. Аналітики наголошують, що це черговий фейк — продовження російського наративу про "біолабораторії США в Україні", от тільки в реальності їх не існує.

Нагадаємо, раніше російська пропаганда поширювала фейки, що Україна нібито готує підрив Кременчуцької гідроелектростанції "за каховським сценарієм". Зокрема, російські ЗМІ брехали, що Київ замінував Кременчуцьку ГЕС "для провокації проти Росії з метою створення суспільної напруженості та звинувачення російської армії в атаці на станцію".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.11.2023 04:45