Фото: НБУ

Ризики більші, ніж користь: в НБУ не підтримують підвищення податку на прибуток банків

Підвищення податку на прибуток банків до 50%, яке передбачено законопроектом №11416-д, є ризикованим рішенням. 

Таку заяву зробив голова Національного банку України Андрій Пишний, пише "Інтерфакс-Україна".

"Ризики від такого кроку (підвищення податку на прибуток до 50%, — ред.) для розв'язання завдання фінансування дефіциту та стабільного зростання кредитування будуть більшими, ніж користь. Баланс досить крихкий і його треба підтримати", — заявив він на заході Європейської бізнес-асоціації "Глобальний прогноз. Зміцнення єдності".

За його словами, НБУ до кінця поточного тижня оголосить пакет рішень, який забезпечить розширення покриття банками дефіциту бюджету через купівлю облігацій внутрішньої держпозики, уникаючи емісії.

"До кінця тижня будемо оголошувати цілий пакет відповідних рішень", — анонсував голова регулятора.

Пишний також підкреслив, що такої ж позиції дотримується і Міністерство фінансів, хоча напередодні перший заступник голови фінансового комітету Ярослав Железняк інформував, що Мінфін підтримав підвищення податку.

Проте посадовець уточнив, що НБУ підтримує постійне підвищення податку на прибуток фінансових компаній із 18% до 25%, зокрема щоб уникнути податкового арбітражу з банками, для яких цей податок було підвищено з 18% до 25% від початку 2024 року.

Підвищення податків в Україні: що відомо

29 серпня комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав оновлену версію законопроекту про підвищення податків і рекомендував нардепам ухвалити його у першому читанні.

Проте 3 вересня Верховна Рада не підтримала оновлену версію законопроекту. Документ відправили на повторне перше читання. А вже 16 вересня податковий Комітет ВР прийняв до повторного першого читання цю версію урядового законопроекту про підвищення податків.

17 вересня Верховна Рада ухвалила у першому читанні оновлений законопроект про підвищення податків. Це вже друге голосування парламентарів цього місяця. У середині жовтня планується друге читання.

Законопроект передбачає:

  • підвищення військового збору з 1,5% до 5%;
  • збільшення податків на першу-другу групу ФОП;
  • авансові внески на АЗС;
  • 1% на всіх форм ФОП третьої групи;
  • 25% прибутку на фінустанови;
  • помісячна звітність ПДФО (для економічного бронювання);
  • 50% податок на прибуток банків у 2024 році.

Нагадаємо, напередодні народна депутатка України Ніна Южаніна заявила, що у 2025 році фізичних осіб-підприємців знов зобов’яжуть сплачувати єдиний соціальний внесок. Його дозволили ігнорувати на початку повномасштабної війни з Російською Федерацією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.09.2024 20:55