Фото: Олег Гладковський / соцмережі

Родина екс-заступника секретаря РНБО Гладковського зводить нову віллу в Іспанії, — розслідування

Син колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Михайло з літа 2022 року будує віллу на земельній ділянці в елітному поселенні La Zagaleta на південному узбережжі Іспанії. Роботи проводить іспанська фірма Bilderberg Consulting Financiero, якою володіє Гладковський-молодший. 

Про це повідомляють журналісти "Схем". 

Розслідувачі нагадують, що Олег Гладковський (Свинарчук) є давнім соратником та бізнес-партнер п’ятого президента України Петра Порошенка. НАБУ звинувачує його у зловживаннях при закупівлі автомобілів для армії. Проте сам Олег Гладковський усі звинувачення відкидає. Його оголосили у розшук у квітні 2024 рку після того, як він перестав з’являтись на судові засідання.

Журналісти підкреслюють, що La Zagaleta — є закритим елітним поселенням на півдні Іспанії у провінції Малага, яке уподобали зірки шоубізнесу, спортсмени, бізнесмени та політики з усього світу. У цій же провінції володіють віллами екс-президент України Петро Порошенко, та його близькі бізнесово-політичні соратники — Ігор Кононенко та Олег Гладковський.

"Схемам" вдалось встановити, що вже після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, у La Zagaleta родина Гладковських придбала нову земельну ділянку і добудовує там новий маєток. Відповідно до витягу з реєстру нерухомості, 29 квітня 2022 року у власності іспанської фірми Bilderberg Consulting Financiero з’явилась земельна ділянка під забудову площею 4 328 квадратних метрів.

Фірма, Bilderberg Consulting Financiero, яка веде будівництво вілли, зареєстрована у 2015 році у провінції Малага, перебуває у власності Михайла Гладковського. Це 28-річний син колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

Згідно з супутниковими знімками Airbus, станом на сьогодні на території земельної ділянки тривають роботи зі зведення будівлі. Там можна побачити будівельний кран та фундамент майбутнього маєтку.

Родина Олега Гладковського будує віллу в Іспанії

Скріншот з сайту "Радіо Свобода"

Суму, яку фірмі Гладковського довелось заплатити за цю земельну ділянку, встановити не вдалось, але журналісти промоніторили оголошення з продажу іншої земельної ділянки з аналогічною площею у тому ж La Zagaleta. Її вартість 2,5 мільйона євро, в цю суму також входить ціна за проектування вілли. В оголошенні йдеться, що архітектор, який розробляв проєкт, оцінив вартість самого будівництва у 4,5 мільйони євро станом на вересень 2021 року — але ця цифра може змінюватись залежно від якості матеріалів та функціоналу. Там же прописано, що вартість готової вілли може сягати 12-15 мільйонів євро.

Журналісти "Схем" звернулись до Михайла та Олега Гладковських за коментарями щодо походження коштів на нову іспанську нерухомість. На дзвінки та повідомлення фігуранти розслідування не відповіли. Також було відправлено запити на адресу корпорації "Богдан", президентом якої є Олег Гладковський. А син Михайло — співзасновником "Автомобільної групи "Богдан" — компанії, яка володіє часткою в корпорації.

Справа Олега Гладковського: що відомо

Національне антикорупційне бюро України у квітні оголосило у розшук колишнього першого заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олега Гладковського. Його звинувачують у зловживаннях при закупівлі автомобілів для армії. Вказується, що він спільно з екс-заступником міністра оборони та директором департаменту Міністерства оборони обвинувачується в організації закупівлі в межах державного оборонного замовлення вантажних автомобілів підвищеної прохідності за незаконно збільшеними цінами. Сума завданих збитків державі становить понад 17 мільйонів гривень.

Відомо, що 19 жовтня 2019 року ВАКС заарештував першого екс-заступника секретаря РНБО з альтернативою внесення 10,6 мільйона гривень застави. 21 жовтня 2019 року за Олега Гладковського внесли заставу.

У березні 2022 року суд змінив йому запобіжний захід на особисте зобов'язання. Заставу перерахували для ЗСУ. Після цього, обвинувачений перестав з'являтись на судових засіданнях. За інформацією НАБУ та САП, Гладковський виїхав за кордон. Відтак, екс-заступника секретаря РНБО оголосили в розшук.

Нагадаємо, у листопаді минулого року Вищий антикорупційний суд заочно заарештував сина колишнього першого заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олега Гладковського Ігоря. Йому інкримінують розкрадання 13 мільйонів гривень і подальше відмивання коштів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 18.07.2024 19:59