Фото: Генштаб ЗСУ

Російська армія здатна посунути лінію фронту через "снарядний голод" Сил оборони, — висновок ISW

Нестача боєприпасів та іншої військової техніки в Україні, викликана затримками у наданні військової допомоги США, може зробити нинішню українську лінію фронту більш крихкою, ніж можна було б припустити щодо повільного наступу Росії в різних секторах. 

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Вибір Україною секторів, яким найбільше загрожують інтенсивні російські наступальні операції, може створити вразливі місця в інших місцях, які російські сили зможуть використати для раптового та несподіваного поступу, якщо українські постачання продовжать скорочуватися. Збереження Росією ініціативи на всьому театрі бойових дій збільшує ризики такого розвитку подій, дозволяючи російському військовому командуванню майже за своїм бажанням збільшувати чи зменшувати операції у будь-якому місці на лінії фронту.

Німецьке видання Der Spiegel 12 березня опублікувало інтерв'ю з неназваними українськими командирами, які заявили, що майже всі українські частини та з'єднання змушені економити боєприпаси та техніку через загальний брак боєприпасів і що деякі українські підрозділи з обмеженими боєприпасами та технікою можуть утримувати якщо російські війська не "нападуть усією силою". Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський попередив, що існує загроза просування російських підрозділів углиб українських формувань на вказаних ділянках лінії фронту.

Українські сили, ймовірно, намагаються пом'якшити проблеми, викликані нестачею боєприпасів, віддаючи пріоритет розподілу боєприпасів на ділянках фронту, де проводяться масштабніші наступальні операції Росії. Найменша інтенсивність російських наступальних зусиль проти секторів, які нині не є пріоритетними, ймовірно, затьмарює ризики для українських сил у цих районах, що виникають через брак боєприпасів. 

ISW продовжує вважати, що російські війська мають ініціативу на всьому театрі військових дій і зможуть визначати час, місце і масштаб наступальних операцій, поки вони зберігають ініціативу. Заяви Сирського та українських командирів дозволяють припустити, що інтенсифікація російських наступальних операцій у районі, де українські сили не приділяли пріоритетної уваги розподілу і без того обмежених запасів боєприпасів, може призвести до російського прориву та дестабілізації на раніше стабільній ділянці лінії фронту часу. Таким чином, нинішня лінія фронту, найімовірніше, нестабільна, і своєчасне забезпечення західними ресурсами українських військ має важливе значення, щоб не дати Росії виявити та використати можливість прориву на вразливій ділянці фронту.

У лютому президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна знайшла 800 тисяч артилерійських боєприпасів на військові потреби України: півмільйона калібру 155 міліметрів і 300 тисяч калібру 122 міліметри. Однак для їхньої закупівлі знадобилися кошти. Ініціативу підтримали Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Данія, Канада, Франція й інші країни. Днями Павел заявив, що союзники вже знайшли майже всі необхідні кошти для закупівлі анонсованої партії.

Нагадаємо, 12 березня прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала заявив, що Чехія вирішила розширити свою ініціативу з допомоги Україні. Крім закупівлі 300 тисяч одиниць артилерійських боєприпасів калібру 122 міліметри для Збройних сил України у третіх країн, Прага пообіцяла ще 200 тисяч одиниць у необов'язковому порядку.

Своєю чергою радник прем'єр-міністра Чехії з національної безпеки Томаш Пояр заявив, що закуплені у третіх країн світу 800 тисяч артилерійських снарядів можуть надійти в Україну у червні цього року. Таким чином з ініціативи чеського лідера вдасться зробити те, що не реалізував Європейський Союз.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.03.2024 08:20