Фото: Вікіпедія

Російські атаки можуть знищити ботанічний сад у Києві, — The Guardian

Руйнування енергетичної інфраструктури України ставить під загрозу рідкісні та екзотичні види ботанічного саду імені Миколи Гришка в Києві. Він є домом для понад 13 тисяч видів рослин з усього світу.

Про це повідомляє The Guardian.

Усередині скляного розплідника були десятки рідкісних зразків. Колекції була потрібна мінімальна температура 10°C, сказала Ярославська, старший науковий співробітник. Нижче за це значення все загине.

Оранжерея є однією з восьми у Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка у Києві. Заснований у 1935 році, це найбільший сад в Україні та один із найбільших у Європі. Тут росте близько 13 тисяч видів дерев, квітів та інших рослин з усього світу. На території площею 52 гектари розташовані наукові відділи та дві лабораторії. Завдяки трояндам та камеліям це популярне місце серед весільних фотографів.

Але тепер парку загрожує катастрофа. В останні місяці Росія систематично знищувала більшу частину енергетичної інфраструктури України. Відключення електроенергії у столиці та по всій країні стали звичайним явищем, і ситуація погіршується. Міська влада заявила, що не зможе гарантувати постачання в майбутні морозні місяці. Ціни на електроенергію зросли вдвічі, оскільки фінансування саду скоротилося.

"У гіршому випадку ми втратимо більшу частину нашої колекції", — сказав Роман Іванніков, керівник відділу тропічних і субтропічних рослин. Грошей так мало, що він та його колеги нещодавно пішли на скорочення зарплати. Минулої зими пожертвування у розмірі 55 тисяч фунтів стерлінгів підтримували роботу саду, що дозволило закупити 242 тонни паливних гранул. Волонтери рубали дрова. Сад волає про допомогу під хештегом #greenhousewarming.

Іванніков сказав, що до настання першої холодної ночі жовтня його команді терміново потрібні додаткові генератори. У будинку орхідей була унікальна колекція екзотичних екземплярів, і він був особливо вразливий. Минулого року було встановлено три теплові помпи Samsung для підтримки температури на рівні +20-22 °C. Але резервного живлення у разі тривалого відключення немає.

Кремль продовжує обстрілювати столицю ракетами. Іноді уламки, що падають, розбивають шибки в теплицях. Вибухові хвилі змістили шматок стіни та повалили червонокнижні рослини. "Прямого влучання у нас не було. Але ми зазнали великих збитків", — сказав Іванніков. У січні ракета пролетіла над головною оранжереєю — гігантським скляним куполом, у якому росли кущі волохатих ліан і височіла королівська пальма.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна може пройти зиму без тривалих відключень, якщо не буде ударів Росії по енергосистемі. Проте наразі важко робити прогноз на майбутнє.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 16.09.2024 22:31