Фото: НАТО

Російські ракети над країнами НАТО: ISW оцінив ризики ескалації

Проліт російських ракет над територією НАТО навряд чи спричинить ескалацію між Заходом та РФ. Адже Путін не хоче воювати з країнами Альянсу.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначимо, під час обстрілу України 10 лютого рашисти випустили дві крилаті ракети з акваторії Чорного моря, які, як повідомляється, перетнули повітряний простір Румунії та Молдови, перш ніж увійти до повітряного простору України. Аналітики Інституту вважають, що Росія і надалі створюватиме периферійні ризики за межами України, такі як вчорашні прольоти через повітряний простір, або ризик інцидентів із ППО, як у Польщі 15 листопада 2022 року.

"НАТО та окремі держави-члени повністю контролюють свої дії та ступінь ескалації у відповідь на випадкові або навмисні польоти російських літаків та ракет. Експерти ISW також вважають, що президент РФ Володимир Путін не прагне війни з НАТО і навряд чи безпосередньо ризикує ескалацією", — зазначили експерти.

Основні висновки ISW:

  • Російські війська розпочали чергову масовану серію ракетних ударів і ударів з безпілотників по Україні.
  • Прольоти російських ракет над територією НАТО навряд чи призведуть до ескалації. ISW продовжує з високою впевненістю стверджувати, що Володимир Путін не бажає ризикувати прямим конфліктом з НАТО.
  • Нещодавні кадри невдалого російського штурму під Вугледаром стали черговою точкою невралгії в російському інформаційному просторі і продемонстрували погану підготовку російського мобілізованого особового складу.
  • Окупанти продовжили наступальні операції на північний захід від Сватового та навколо Кремінної.
  • Російські війська продовжили наступальні операції в районі Бахмута, Авдіївки та Донецька, а також на заході Донецької області.
  • За повідомленнями, російські війська провели обмежену наземну атаку в Запорізькій області.
  • Російська влада, ймовірно, вводить обмеження на в'їзд і виїзд з Росії для підтримки мобілізації.
  • Російські чиновники та окупаційна влада посилюють заходи з інтеграції дітей на окупованих територіях, використовуючи громадські організації, що фінансуються державою.

Чергова масована ракетна атака: що відомо

Новий масований ракетний удар РФ по Україні розпочався ввечері 9 лютого. За даними ЗСУ, до 12:00 10 лютого Росія випустила понад 100 ракет. Вибухи чули у Києві, Харкові, Кривому Розі, Хмельницькому, Вінниці, Івано-Франківську, а також у Львівській, Одеській, Дніпропетровській, Запорізькій та Полтавській областях.

У період із 21:50 9 лютого до 12:00 10 лютого РФ випустила 71 крилату ракету та до 35 ракет комплексу С-300. Водночас ворог застосував сім ударних БпЛА типу Shahed.

Президент Володимир Зеленський прокоментував масований ракетний обстріл 10 лютого. Гарант наголосив, що російські ракети на території Молдови та Румунії — це виклик НАТО, колективній безпеці.

Нагадаємо, у Молдові також прокоментували інцидент. Там засудили такий крок й викликали у МЗС посла РФ.

НАТО ж відмовилося коментували ситуацію із прольотом російських ракет над Молдовою та Румунією. У генсека НАТО послалися на заяву Міністерства оборони Румунії. Зокрема, там йдеться, що ракета, випущена по Україні, перетнула Молдову та наблизилася до кордону Румунії на відстань 22 милі (35 км). Через це Румунія підняла два винищувачі, які проводили навчання під командуванням НАТО. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 11.02.2023 07:06