Фото: Михайло Фрідман. Джерело: my.ua

Російський олігарх Фрідман вимагає у Люксембургу $16 млрд компенсації за заморожені активи, — ЗМІ

Російський олігарх Михайло Фрідман, який є співвласником "Альфа-груп", запропонував владі Люксембургу розпочати переговори про виплату йому компенсації на суму близько 16 мільярдів доларів за вилучення його активів через санкції, які запроваджував проти нього Європейський Союз.

Як повідомляє російське видання "Ведомости", посилаючись на своїх співрозмовників, адвокати олігарха надіслали повідомлення владі Люксембургу ще в лютому, але поки що не отримали відповіді. Фрідман вважає, що влада Люксембургу незаконно експропріювала його активи. 

Зазначається, що Люксембург заморозивши активи російського олігарха, порушив двосторонній інвестиційний договір, який було підписано у 1989 році між Бельгією та Люксембургом з одного боку та Радянським Союзом з іншого боку. Цей договір є дійсним, адже країна-агресор є правонаступницею СРСР. Згідно з договором, Люксембург має півроку на відповідь, після чого Фрідман може звернутися до комісії Організації Об'єднаних Націй з права міжнародної торгівлі або до Стокгольмського арбітражу.

Відомо, що заявлена Фрідманом сума компенсації є приблизною, адже бізнесмен не може найняти експертів-оцінювачів у Євросоюзі, а його люксембурзьким компаніям заборонено ділитися з ним фінансовою інформацією. Варто зазначити, що у квітні суд першої інстанції в Люксембурзі затвердив рішення скасувати персональні санкції, які запровадив ЄС проти Фрідмана та ще одного співвласника "Альфа-Груп" Петра Авена.

Як зазначає Financial Times, Фрідман та Авен стверджували, що подані Радою ЄС підстави для включення їх до списків санкцій не відповідали європейським стандартам, а самі заходи були надмірними, а деякі докази, використані проти них, були помилковими або вводили в оману. Внаслідок чого вони домоглися скасування двох рішень про санкції ЄС проти них, але одне рішення залишилося чинним.

Нагадаємо, що за 2024 рік статки російських олігархів зросли на 18,29 мільярда доларів. Деякі багатії з держави-агресора зазнали збитків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.05.2024 04:31