Фото: Pexels

Російський рубль продовжує падати: яка причина

Курс російського рубля на Московській біржі продовжує падати відносно долара, євро та китайського юаня. Це відбувається на тлі значного відтоку валюти та погіршення умов зовнішньої торгівлі, оскільки санкції у зв'язку з війною проти України позначаються на економіці.

Про це пише Bloomberg.

Видання зазначає, що рубль ослаб на 23% стосовно долара у поточному році. Це поставило його в трійку найгірших показників ринків, що розвиваються, з турецькою лірою та аргентинським песо. Рубль торгувався близько 97 за долар 9 серпня і наближається до 100 за долар. Такий рівень востаннє спостерігався протягом першого місяця після того, як розпочалася війна Росії проти України.

Так очікується, що профіцит рахунку поточних операцій — різниця між експортом та імпортом — буде близьким до нуля після того, як у червні він став негативним. Голова Центрального банку Ельвіра Набіулліна неодноразово вказувала на погіршення умов зовнішньої торгівлі як на основну причину для обвалу рубля, за винятком інтервенції для підтримки обмінного курсу.

Так, валюта впала в ціні майже вдвічі в порівнянні з торішнім піком контролю над капіталом. Важливу роль відіграло збільшення державних витрат, падіння доходів від енергетики та прагнення росіян розміщувати кошти на закордонних рахунках.

Зокрема, останні дані показали, що у червні великі російські експортери продали над ринком 84% свого валютного виторгу. Проте їхні доходи — ключове джерело твердої валюти для РФ після вторгнення — скоротилися до 6,9 мільярда доларів у липні з 16,8 мільярда доларів за той же період минулого року.

До того ж у той час, як потоки імпорту залишаються стабільними, обмеження на продаж енергоресурсів Росією, зокрема висота цін на нафту, спрямовану на обмеження здатності Кремля годувати свою військову машину, призвели до неухильного скорочення експорту. У поєднані зі збільшенням частки рубля у торгівлі знижується приплив валюти. Негативна тенденція не змінилася навіть після того, як російська нафта марки Urals минулого місяця перевищила цінову межу, встановлену країнами "Великої сімки".

Видання зазначає, що рубль втратив останнє джерело підтримки, яке він мав від регулярних продажів Мінфіном іноземної валюти, оскільки фінансова влада з серпня перейшла до покупок у рамках бюджетного правила.

Заступник керівника дослідницького відділу Freedom Finance Global в Астані Георгій Ващенко вважає, що позначка 100 рублів за долар може бути досягнута найближчим часом.

"Я не очікував би, що тенденція до ослаблення припиниться", — сказав він.

Нагадаємо, у Національному банку України розраховують, що цього року вдасться уникнути фінансування видатків держбюджету шляхом емісії гривні.

Раніше повідомлялось, що рівень бідності в Україні торік зріс з 5,5% до 24,2%. Внаслідок повномасштабного вторгнення РФ понад сім мільйонів українців опинилися за межею бідності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.08.2023 14:26