Фото: Генштаб ЗСУ

Росія може провести нову ІПСО проти України на тлі боїв у Курській області, — СБУ

Служба безпеки України фіксує спроби російських спецслужб використати ситуацію в Курській області для безпідставних звинувачень українських захисників у вчиненні воєнних злочинів.

Про це повідомляє прес-служба відомства у своєму Telegram-каналі.

У СБУ наголосили, що для своєї інформаційно-психологічні спецоперації російська сторона створює та поширює різноманітні фейки та інформаційні вкиди, які не мають нічого спільного з реальністю.

"Такі інформаційно-психологічні спецоперації ворога повʼязані насамперед із неможливістю ефективно протидіяти наступальним діям ЗСУ", — йдеться у заяві СБУ.

Там також наголосили, що найближчим часом російські спецслужби можуть вдатися до інсценування злочинів, зокрема щодо цивільного населення Курської області, щоб потім звинуватити в їх скоєнні українську сторону. 

"СБУ попереджає, що такі спроби є марними, і не впливатимуть ні на наступальні дії ЗСУ, ні на думку міжнародних партнерів нашої держави. Адже Сили оборони України довели всьому світові, що чітко дотримуються правил та звичаїв ведення війни. Зокрема, як щодо поводження з військовополоненими РФ, так і щодо цивільного населення", — додали в прес-службі СБУ.

Видання Politico зробило висновок, що наступ Збройних сил України у Курській області Росії отримав "зелене світло" від міжнародних союзників. Партнери не чинять жодного тиску на Україну.

Водночас аналітики Інституту вивчення війни зауважили, що наразі Кремль применшує масштаби вторгнення в Курську область. Через це влада Росії замість воєнного стану у Курській, Бєлгородській та Брянській областях оголосила контртерористичну операцію.

Нагадаємо, за даними AFP, тисячі українських військовослужбовців беруть участь в операції в Курській області, спрямованій на дестабілізацію Росії шляхом виявлення її слабких сторін. При цьому в України немає намірів здійснити анексію захоплених територій країни-агресора.

Своєю чергою партизанський рух "Атеш" повідомив, що Російська Федерація перекидає військовослужбовців 810 окремої бригади морської піхоти в Курську область. Саме цей підрозділ мав підсилити наступ загарбників на Покровському напрямку.

Як зазначає The Insider, російське міноборони публікує ролики, які мають свідчити про успіхи російської армії на Курському напрямку в боях з українськими військами. При цьому викладені агресором відео були зняті давно і в інших локаціях.

За інформацією російської влади, у Курській області під контролем Збройних сил України перебуває 28 населених пунктів, де проживає близько двох тисяч осіб. Про них наразі немає жодної інформації.

Своєю чергою аналітики DeepState повідомили, що за їхніми підрахунками, орієнтовно 44 населених пункти Силам оборони вдалося звільнити та ще в 10 статус невідомий.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.08.2024 19:15