Фото: slovoidilo.ua

Росія не погоджується на обмін полоненими всіх на всіх, – омбудсмен Лубінець

Росія не погоджується обмінювати полонених за схемою "всіх на всіх". Українська сторона пропонує не обмін, а репатріацію, оскільки важкопоранених українських військовополонених на території Росії більше, ніж важкопоранених росіян на нашій території.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв’ю "Суспільному". 

Лубінець не вважає реалістичним обмін всіх на всіх. 

"Російська сторона на нього не погоджується. Якби такий обмін залежав лише від нас, ми його давно зробили б", — сказав він.

За словами омбудсмен, перша ініціатива стосовно цього була про те, щоб провести обмін всіх на всіх однієї категорії. 

"Бо коли ми беремо Женевські конвенції, є визначений пріоритет — спочатку повертаються військовополонені жінки, потім поранені. Від України постійно лунають заклики провести обмін всіх на всіх, наприклад, поранених. Але вони не хочуть цього робити", — підкреслив Лубінець.

При цьому він зауважив, що, говорячи про обмін всіх на всіх, є прив’язка до кількості.

Щодо обмінів Лубінець також сказав, що Росія максимально затягує процес повернення саме героїв та героїнь, які захищали Маріуполь.

"Деталі я не можу розказати, але ми робимо все, аби на кожному обміні в нас були присутні військовослужбовці, які захищали Маріуполь", — зазначив омбудсмен.

Водночас Лубінець підкреслив, що головне — те, що Україна та Росія вийшли на системну роботу щодо повернення людей додому. 

"Є складні кейси. Наприклад, захисники Маріуполя. Настільки ж важкий острів Зміїний. Але не скажу, що за якимись кейсами є легша робота", — зазначив Лубінець.

Нагадаємо, окремий полк спеціального призначення "Азов" у середу, 25 січня, офіційно став Третьою окремою штурмовою бригадою Сухопутних військ ЗСУ. Вона на цей момент веде бої за Бахмут Донецької області.

Війна, 26.01.2023 18:48