Фото: vikna.tv

Росіяни готують нові атаки на Україну: військові назвали головні ознаки

Очільниця Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк заявила, що армія країни-агресора продовжує накопичувати ракети повітряного базування. Це свідчить про її підготовку до масованих ударів по об'єктах критичної інфраструктури в Україні.

Відповідну заяву Гуменюк зробила в ефірі телемарафону.

"Ми вже спостерігаємо довготривалу паузу щодо використання ракет повітряного базування типу К-101, якими вони полюбляли гатити минулого "блекауту". Це може говорити про підготовчий період, який ворог використовує для накопичення цього виду озброєння", — упевнена Гуменюк.

При цьому представниця Сил оборони півдня України зазначила, що перебування ракетоносіїв противника в Чорному морі у будь-якому випадку є високим рівнем ракетної загрози.

Зокрема, наразі на бойовому чергуванні перебувають п'ять кораблів Чорноморського флоту РФ.

"Наразі ми спостерігаємо, що корабельне угрупування дещо у згорнутому складі. Це п’ять одиниць в Чорному морі, включаючи, прикордонне патрулювання територіального, як вони поки для себе вважають, моря навколо Криму", — сказала посадовиця.

За її словами, в тому числі і серед цих п’ятьох одиниць є один ракетоносій — підводний човен, який може нести на собі чотири ракети типу Калібр. Гуменюк зазначила, що такий ракетоносій — це небезпека, тому що пуски з нього буває важко виявити.

Що відомо про ракетні запаси Росії

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов напередодні повідомляв, що, попри те, що росіяни поновлюють запаси, повернутися до тієї кількості ракет рівня початку 2022 року вони не зможуть. За даними представника ГУР, це означає, що, якщо рашисти довгий період не б'ють ракетами, то вони не просто чекають, а накопичують цей вид озброєння.

"І так, ми на порозі нового опалювального сезону. І оскільки держава-терорист нікуди не ділась, то очевидно, що ті удари, які ми бачили минулої зими, можуть бути повторені", — додав він.

Водночас Юсов зауважив, що накопичити "неймовірну кількість" ракет РФ вже не вдасться.

Нещодавно аналітики видання Defense Express повідомляли, що протягом останніх місяців Російська Федерація використала практично всі крилаті ракети, які вона могла виготовити. Якщо агресор і накопичує ракети для зимових обстрілів енергетичної інфраструктури, то цей процес почався лише в жовтні.

Нагадаємо, в американському Інституті вивчення війни вважають, що російські армія, можливо, диверсифікує поєднання ракет, керованих бомб та безпілотників, які використовуються для ударів по тилах України з метою знайти проломи в українській протиповітряній обороні перед подальшими ударами взимку. Водночас у Міненерго запевняють, що Росія не зможе ракетним терором цього року запровадити в Україні тотальний блекаут. Енергосистема країни абсолютно готова до проходження зими.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.10.2023 09:58