Фото ілюстративне. Джерело: fakty

Скільки крилатих ракет Росія накопичила для зимових ударів: підрахунки аналітиків

Протягом останніх місяців Російська Федерація використала практично всі крилаті ракети, які вона могла виготовити. Якщо агресор і накопичує ракети для зимових обстрілів енергетичної інфраструктури, то цей процес почався лише в жовтні.

Про це повідомляє видання Defense Express, що спеціалізується на збройовий тематиці.

Свої висновки автори публікації засновують на екстраполяції даних щодо статистики обстрілів протягом весни-літа та даних української розвідки щодо виробничих потужностей в РФ.

Варто додати, що в травні ГУР МОУ заявляло, що Росія здатна виробляти на місяць орієнтовно 70 крилатих ракет різних типів. Так, з березня по вересень включно такими темпами ворог міг виготовити орієнтовно 490 крилатих ракет. Якщо припустити, що поступово темпи виробництва росіяни нарощують, то цей показник може сягати до 600 нових ракет за вказаний час.

Інфографіка: Defense Express

За підрахунками аналітиків, з початку травня по 16 жовтня ворог випустив по українській території орієнтовно 596 крилатих ракет типу Х-101, Х-555, Х-55, "Калібр" та Р-500 для ОТРК "Іскандер". Тобто фактично ту ж саму кількість, яку росіяни теоретично могли виготовити за цей час.

"Загалом, якщо мова йде про накопичення, то поки це відноситься лише до частини жовтня під час якого ворог використав лише одну крилату ракету. Але це не означає, що загрози далекобійних атак немає, бо у РФ є ще балістичні ракети, ракети Х-22, Х-59, "Онікси", а головне — невизначені запаси та виробничі можливості щодо Shahed", — пише видання.

Нагадаємо, за інформацією британської розвідки, літаки дальньої авіації Росії не завдавали ударів по Україні з 21 вересня цього року. Хоча такі перерви не є чимось незвичним, остання подібна перерва в обстрілах сталася з 9 березня по 28 квітня 2023 року, тобто протягом 51 дня. У розвідці спрогнозували, що цього разу росіяни бережуть наявні запаси ракет, а також використовують цю паузу для їх збільшення перед подальшими важкими ударами по Україні впродовж зими.

Раніше речниця Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк розповіла, що російські загарбники останніми тижнями активно використовують безпілотники для ударів по населенню, а також по портовій та економічній інфраструктурі України. Водночас ракети ворог "економить". Вона зазначила, що нині не фіксуються постачання з Ірану новітніх безшумних "шахедів", але росіяни, як і раніше, використовують "старі" дрони з характерним звуком "мопеда".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.10.2023 20:42