Фото: росЗМІ

Росіяни розпочали наступ в Курській області, але їх перспективи незрозумілі, — ISW

Російські війська розпочали контратаки вздовж західного краю українського виступу в Курській області та, як повідомляється, захопили кілька населених пунктів на північний схід та південь від Коренево 10 та 11 вересня. 

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Як зазначають аналітики, розмір, масштаб та потенційні перспективи російських контратак 11 вересня в Курській області неясні, і ситуація залишається нестабільною на момент написання цього звіту. Поки що рано робити висновки про нові контратаки Росії, й ISW продовжить стежити за ситуацією. Геолокаційні кадри, опубліковані 11 вересня, показують, що російські війська відвоювали позиції на схід від Журавлів (на північний схід від Коренево). Додаткові геолокаційні кадри, опубліковані 10 вересня, показують, що підрозділи російського 51-го повітряно-десантного полку (106-та дивізія) просунулися на північ і північний схід від Снагості (на південь від Коренево) під час механізованого наступу чисельністю до роти. 

Російські мілблогери стверджували, що російські війська почали механізовану контратаку з півночі біля Коренево і що російські війська швидко просунулися в Снагость. Декілька російських джерел стверджували, що російські війська повністю захопили Снагость, але ISW не спостерігав візуального підтвердження цих заяв. 

Російські джерела стверджували, що підрозділи російського 51-го полку та 155-ї бригади морської піхоти (Тихоокеанський флот, Східний військовий округ) просунулися на північний захід від Снагості та захопили Червоножовтневе; просунулися на захід від Снагості й захопили Комарівку та Вишневку; просунулися на південний захід від Снагості та захопили Апанасівку та 10-го Жовтня; просунулися на південний схід від Снагості та захопили Обухівку; і просунулися на південь від Снагості і захопили Бяхове, Раптове та Гордіївку. Російський мілітарист заявив, що частини російської 200-ї мотострілецької бригади (14-й армійський корпус, Ленінградський військовий округ) захопили Ольгівку (на схід від Коренево).

Росіяни почали наступ на заході Курської області

Мапа: ISW

Зауважимо, аналітики американського Інституту вивчення війни раніше повідомили, що українські сили нещодавно просунулися в Курській області на тлі наступальних операцій у цьому районі 10 вересня. Водночас точний шлях українського наступу у цій локації залишається незрозумілим. 

Нагадаємо, що, за інформацією аналітиків американського Інституту вивчення війни, наступальні й оборонні можливості росіян на Донеччині тепер залежать також і від ситуації в Курській області. Вторгнення українських військ у цей регіон Росії вплинуло на весь театр воєнних дій і визначатиме його надалі.

Раніше президент України Володимир Зеленський під час виступу на 50-му міжнародному форумі "Амброзетті" заявив, що Україна тримала у секреті підготовку до проведення операції в Курській області через можливий витік інформації до російської розвідки. Про неї не знали навіть союзники Києва.

Нещодавно головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що операція в Курській області Російської Федерації пройшла успішно. Вона зменшила загрозу наступу росіян з цього напрямку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.09.2024 06:48