Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Росіяни серйозно ставляться до захоплення Часового Яру: аналіз ISW

Російські війська 21 квітня продовжували атакувати Часів Яр та його околиці, але не просунулися вперед. Окупанти серйозно ставляться до операції із захоплення міста, кидаючи у бій значні резерви.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

За даними аналітиків, позиційні бої тривали у поблизу міста, зокрема біля мікрорайонів Новий і Канал; на північний схід від Часового Яру біля Богданівки; на південний схід від Часового Яру в районі Іванівського, Кліщіївки та Шум; і на південь від Часового Яру в районі Південного, Нью-Йорка та Олександрополя. Українські військові повідомили, що російські війська не увійшли до самого Часового Яру, а офіційний представник української групи військ "Хортиця" підполковник Назар Волошин заявив, що російські війська активно використовують бойову техніку, авіацію та піхоту для наступу на Бахмутському напрямку. 

Офіцер Національної гвардії України зауважив, що українські сили все ще можуть захищати сам Часів Яр, на відміну від його східних околиць, які "давно безлюдні та непридатні для оборони", оскільки вони "практично зруйновані рік тому" і не мають сильних укріплень. Офіцер Національної гвардії України додав, що російські війська не повністю контролюють Іванівське і намагаються просунутися через низовину на північ від Івановського. Офіцер натякнув, що хоча українські сили можуть спостерігати повільне просування російських військ через низину на північ від Івановського у бік Часового Яру, українські сили не можуть скористатися вразливістю Росії, оскільки зайняті постійними російськими авіаударами та лобовими атаками.

Наступ Росії на Часів Яр станом на 22 квітня

Мапа: ISW

Офіцер Нацгвардії оцінив, що російські сили використовують плануючі бомби, артилерію та реактивні системи залпового вогню (РСЗВ), перш ніж розпочати наземну атаку на Часів Яр, щоб створити сприятливі умови для атаки шляхом руйнування українських укриттів та оборонних позицій. Волошин додав, що російське військове командування серйозно ставиться до захоплення Часового Яру, оскільки російські війська успішно підготували новий мобілізований особовий склад, перекинули на цей напрямок найбільш боєздатні частини та постійно формують резерви для поповнення тяжких втрат при нападах на населений пункт.

Офіцер Національної гвардії України додав, що російські десантні підрозділи очолюють штурм Часового Яру, а російські блогери постійно вказують, що в районі міста діють підрозділи російської 98 дивізії ВДВ. Повідомляється, що на цьому напрямку також діють підрозділи російського 58-го батальйону спецпідрозділу (1-й АК "ДНР").

Нагадаємо, за даними Інституту вивчення війни, недостатня кількість артилерії та засобів протиповітряної оборони в Збройних сил України може дозволити загарбникам швидше просуватися під час операції із захоплення Часового Яру.

Раніше Назар Волошин повідомляв, що війська країни-агресорки намагаються прорватися різними обхідними маршрутами на околиці міста Часів Яр. Наразі намагання ворога не мають успіху.

За даними Politico, захоплення Росією контрольованого Україною міста Часів Яр, який наразі є метою тривалого військового наступу, поставить під загрозу безпеку міст, що утримуються Києвом на Донеччині.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.04.2024 06:01