Фото: "Росгвардія"

Росіяни створюють "мережу в'язниць" для катування українців, — АР

У Росії планують побудувати десятки в'язниць для українців. В цих місцях будуть утримувати і військових, і цивільних.

Про це повідомляє Associated Press із посиланням на російський урядовий документ.

У виданні йдеться, що тисячі українських цивільних осіб утримуються в мережі офіційних та неофіційних в’язниць по всій території Росії та на окупованих нею територіях України, де вони зазнають психологічного насильства, тортур і навіть рабської праці.

Associated Press поспілкувалося з колишніми ув’язненими, сім’ями понад десятка цивільних осіб, які перебувають під вартою, двома офіцерами української розвідки та урядовим перемовником. Всі вони підтвердили широкомасштабну російську систему утримання під вартою цивільних та жорстоке поводження з громадянами України. Супутникові знімки, соціальні мережі, урядові документи та копії листів, надані Червоним Хрестом також є прямими доказами порушення Женевські конвенції. При цьому Росія не визнає, що утримує цивільних осіб.

За даними агентства, жорстоке поводження містить неодноразові удари електричним струмом, побиття, що призводять до тріщин у черепі та переломів ребер, а також імітацію удушення.

Кожен колишній ув’язнений, опитаний AP, сказав, що катування були постійним явищем, а багато хто повідомив, що був свідком смертей.

"Деякі ув’язнені використовуються на рабських роботах з копання окопів для російських солдатів і масових поховань. В’язні є майбутніми розмінними монетами в обміні на російських солдатів, хоча міжнародне право забороняє обмінювати цивільних на військовополонених", — зазначає видання.

Нагадаємо, Росія продовжує порушення норм міжнародного гуманітарного права.Так, у населеному пункті Генічеськ Херсонської області набирають оберти репресії проти громадян України. За наявною інформацією, російські окупанти постійно здійснюють наклепи на громадян, проводять безпідставні перевірки та погрожують місцевому населенню, що у разі відсутності паспорта РФ, їх примусово депортують до Сибіру та конфіскують все майно. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 14.07.2023 09:10