Фото: ДБР

Розікрав понад пів мільярда гривень: посадовцю АТ "Банк "Фінанси і Кредит" повідомили про підозру

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру заступнику Голови правління АТ "Банк "Фінанси і Кредит", який розікрав понад пів мільярда гривень в інтересах власника установи.

Про це повідомила прес-служба ДБР.

Правоохоронці встановили, що колишній власник установи ще у 2010 році створив злочинну організацію, через яку були вкрадені гроші банку, тим самим підриваючи українську економіку. Зауважимо, що один із акціонерів АТ "Банк "Фінанси і Кредит" був колишній народний депутат Костянтин Жеваго.

"До виведення коштів та подальшої їх легалізації він залучив серед інших й службову особу АТ "Банк "Фінанси та Кредит" — заступника Голови правління, який також обіймав посаду члена кредитного комітету банку", — йдеться у повідомленні.

За допомогою посадовця було вкрадено майже 560,5 мільйона гривень. При цьому колишній власник достеменно знав, що до фінансових активів банку входять банківські депозити фізичних та юридичних осіб та кошти, отримані в межах рефінансування від Національного банку.

Водночас колишній власник банку через підставних осіб отримав контроль над приватним товариством, яке штучно отримувало кредитні кошти від банку. Рішення ухвалювалися Кредитним Комітетом установи, до якого входили залучені ексолігархом Голова та члени Правління АТ "Банк "Фінанси та Кредит", у тому числі й заступник голови правління. Після перерахування грошей на комерційну структуру, гроші перенаправлялись у підконтрольні олігарху компанії-нерезиденти для їх подальшої легалізації.

"Колишньому заступнику Голови правління банку повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 191 КК України (розтрата майна в особливо великих розмірах у складі злочинної організації). Його затримано, вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше у межах розслідування розкрадання коштів АТ "Банк "Фінанси і Кредит" правоохоронці повідомили про підозру колишньому нардепу та олігарху Костянтину Жеваго. Його підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України. На майно підозрюваного олігарха накладено арешт. Зокрема, акції його підприємств на сотні мільйонів гривень — корпоративні права підприємств, 26 об'єктів нерухомості. 

Також заарештовано майно інших юридичних осіб, пов'язаних із колишнім депутатом. Це, зокрема, 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир. У жовтні 2020 року заарештовані активи вартістю понад 300 мільйонів гривень було передано до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

За запитом українських правоохоронних органів, 28 грудня французькі правоохоронці затримали Костянтина Жеваго в елітному курорті Куршевель.

Українська сторона неодноразово просила Францію про екстрадицію Жеваго. Однак 10 листопада французький суд остаточно відмовив Україні в екстрадиції. Там дійшли висновку, що наша держава не зможе забезпечити основні процесуальні гарантії та прав захисту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 14.11.2023 11:49